You are here

Διατηρούνται οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

15/05/2019 06:54

Διατήρηση της δυναμικής που απέκτησε τα τελευταία χρόνια η κυπριακή οικονομία αναμένουν για φέτος και το 2020 οι πλείστοι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές, παρά τη μικρή επιβράδυνση που εκτιμούν ότι θα προκύψει στον ρυθμό ανάπτυξης.

Οι πλείστοι αναλυτές εκτιμούν ότι, το εξωγενές περιβάλλον σε συνδυασμό με τη μικρή εξασθένιση της δυναμικής κάποιων εγχώριων τομέων, θα περιορίσουν το ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 3% με 3,5% το 2019 και λίγο χαμηλότερα το 2020.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι οι ρυθμοί θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή πιο κοντά στο 4%.

Τις πρώτες συνολικές ενδείξεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να δώσει σήμερα η Cystat, που θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2019.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε πρόσφατα προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την πορεία της κυπριακής οικονομίας το 2019 και 2020, εν μέσω επιδείνωσης των παγκόσμιων μακροοικονομικών συνθηκών.

Στην έκθεση του World Economic Outlook, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ανάπτυξη το 2019 θα ανέλθει στο 3,5% από 4,2% που ανέμενε τον Οκτώβριο και το 2020 στο 3,3%.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, με γνώμονα την εγχώρια ζήτηση, αλλά πληθαίνουν οι καθοδικοί κίνδυνοι, σύμφωνα με τις Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις της Κομισιόν.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 θα κατέλθει στο 3,1% και το 2020 στο 2,7%.

Η κυπριακή οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με αρκετά θετικούς ρυθμούς κατά το 2019 και το 2020, αν και κάπως χαμηλότερους συγκριτικά με τον ρυθμό του 3,9% που καταγράφηκε το 2018, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση οικονομικών προοπτικών του ΚΟΕ, το 2019 ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να μετριαστεί στο 3,5%. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ για το 2020 προβλέπεται στο 3,4%.

Ρυθμό ανάπτυξης 3,4% για φέτος αναμένει η υπηρεσία οικονομικών ερευνών της Ελληνικής Tράπεζας και 3,2% για το 2020 ενώ η αντίστοιχη υπηρεσία της Τρ. Κύπρου αναμένει ρυθμό 3% για φέτος και 2,8% το 2020.

Ο οίκος Fitch προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2019 και το 2020 στο 3,5% και στο 2,8% αντίστοιχα, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην οικονομία απορροφάται βαθμιαία και το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται λιγότερο ευνοϊκό.

Ανάπτυξη 3,5% για φέτος αναμένει και ο οίκος Standard and Poor’s ενώ οι Moody’s 3,4%.

Ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης αναφέρει στη StockWatch ότι η κυπριακή οικονομία πέτυχε σημαντικούς ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ από το τέλος της ύφεσης και μετά.  Εκτιμά ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς αλλά επιβραδυνόμενους ρυθμούς βραχυπρόθεσμα. Η μέση ανάπτυξη το 2019 και 2020 θα είναι χαμηλότερη από ό,τι τα προηγούμενα τρία χρόνια, αναφέρει.

«Η ανάπτυξη κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια προήλθε κυρίως από τις κατασκευές, τον τουρισμό και το εμπόριο. Από τη μεριά των δαπανών η ανάπτυξη προήλθε από την εγχώρια ζήτηση ιδιαίτερα το 2017-18, με αρνητική τη συμβολή του εξωτερικού τομέα».

«Για πρώτη φορά μετά το 2012, οι εξαγωγές υπηρεσιών το 2018 είχαν αρνητική συνεισφορά στο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, ενώ οι εισαγωγές εξαιρουμένων των εγγραφών πλοίων, σημείωσαν σημαντική επιτάχυνση διευρύνοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», σημειώνει.

«Ο συνδυασμός παραγόντων, όπως η επιβράδυνση της αύξησης των εξαγωγών, οι ανισοσκέλειες σε σχέση με τις εισαγωγές, και μια αναμενόμενη επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, δημιουργούν τις προϋποθέσεις χαμηλότερων προοπτικών ανάπτυξης το 2019-20», τονίζει.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η οικονομία θα συνεχίσει να απαπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, παρά τους καθοδικούς κινδύνους που υπάρχουν στο εξωγενές και εγχώριο περιβάλλον.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη πρόσφατα επεσήμανε ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει τις προβλέψεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης.

Της Γεωργίας Χαννή