You are here

Διιστάμενες αντιδράσεις για μέτρα προέδρου

03/04/2015 16:53
Ποικίλες είναι οι κομματικές αντιδράσεις για τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζεται ως σωστό μέτρο η πλήρης άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαιρέτισε τις σημερινές εξαγγελίες του προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «η Κύπρος παρά τους κλυδωνισμούς, μέσα σε δύο χρόνια, κατόρθωσε να κερδίσει την αξιοπιστία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και την ερχόμενη Δευτέρα αίρονται όλοι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην Ισλανδία, με παρόμοιο πρόβλημα και χωρίς να επηρεαστούν οι Ισλανδοί καταθέτες, εδώ και έξι χρόνια ακόμη υπάρχουν περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων.

Ουσιαστικές χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του προέδρου της Δημοκρατίας για αναπτυξιακούς προγραμματισμούς από το κράτος, αναφέροντας ότι σε μια οικονομική κρίση με προβλήματα χρηματοδότησης έργων του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι κρατικές επενδύσεις σε αναπτυξιακούς τομείς υπό την προϋπόθεση ότι δεν εκτροχιάζουν τα δημόσια οικονομικά.

«Έχουμε μια Κύπρο αξιόπιστη στο εξωτερικό και με μια εικόνα στο εσωτερικό που δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι είναι θρύψαλα», πρόσθεσε.

Απογοητευτική η διάσκεψη

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι η διάσκεψη του κ. Αναστασιάδη ήταν απογοητευτική από κάθε άποψη καθώς δεν ανακοίνωσε κάποιο συγκεκριμένο και ουσιαστικό μέτρο.

«Αντί για συγκεκριμένες εξαγγελίες ακούσαμε τις ίδιες δεσμεύσεις που ακούμε εδώ και δυο χρόνια και που δυστυχώς δεν βλέπουμε να υλοποιούνται», αναφέρει.

Σημειώνει ότι «τα ούτω καλούμενα «νέα» έργα στα οποία αναφέρεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη υπάρχουν στον κρατικό προϋπολογισμό».

Όσον αφορά στην πλήρη κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι είναι ένα σωστό μέτρο, «πλην όμως ανούσιο αφού το πρόβλημα μας πλέον δεν είναι η φυγή κεφαλαίων αλλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Θετικά αλλά όχι αρκετά

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρει ότι η κατάργηση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές προς το εξωτερικό είναι θετικό βήμα για την κυπριακή οικονομία.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η λήψη αυτής της απόφασης έγινε μετά από προσεχτική και ενδελεχή μελέτη όλων τον δεδομένων» σημείωσε.

«Όπως θετική εξέλιξη, αλλά όχι αρκετή, είναι και η ανακοίνωση των πρόσθετων €80 εκ. για αναπτυξιακά έργα. Υπάρχουν δεκάδες ώριμα έργα που έχουν ανασταλεί το προηγούμενο διάστημα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει δημοσιονομικό μαξιλάρι», σημειώνει.

Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε προηγούμενες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση και μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί.

«Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει και πάλι στα ευχολόγια και στις επικοινωνιακές ανακοινώσεις» πρόσθεσε.

Να μην έχουν τύχη προηγούμενων

Την ελπίδα ότι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα έχουν την τύχη αυτών που εξήγγειλε στις 19 Απριλίου του 2013, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Ελπίζουμε ότι επιτέλους η κυβέρνηση θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και δεν θα αρκείται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα την ώρα που χιλιάδες πολίτες ζουν σε συνθήκες ακραίας λιτότητας και φτώχειας», ανέφερε.

Η ΕΔΕΚ, είπε, ως υπεύθυνο πολιτικό κόμμα, χαιρετίζει την πλήρη άρση των συναλλαγματικών περιορισμών και τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Περιορισμένης ισχύος

Τα μέτρα ανάπτυξης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι περιορισμένης ισχύος, ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου των οικολόγων Στέλιος Ζαχαρίου.

«Τα κίνητρα που επικαλείται ο πρόεδρος είναι πολύ γενικά και περιορισμένης ισχύος. Ούτε το ύψος των προγραμματισμένων κονδυλίων, ούτε το είδος τους αποτελούν αξιόπιστη πηγή ελπίδας για ανάκαμψη της ανάπτυξης», ανέφερε.

Γνωστές δεσμεύσεις

Η σημερινή διάσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας θυμίζει τις προεκλογικές του διασκέψεις με τις γνωστές δεσμεύσεις, αναφέρει το μέλος της γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Στυλιανιού.

«Ως Συμμαχία Πολιτών εκφράζουμε την ειλικρινή ελπίδα, όπως αυτή τη φορά τα λόγια του προέδρου μετουσιωθούν σε πράξεις» παρατήρησε.

Της Γεωργίας Χαννή