You are here

ΔΗΚΟ: Πρόσθετες δαπάνες, ίδιοι οι υπολογισμοί

14/01/2008 14:05
Τις προοπτικές και τους σχεδιασμούς της οικονομίας για το 2008 συζήτησαν το πρωί σε δίωρη συνάντησή τους ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν και ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κάρογιαν μετέφερε την κοινή διαπίστωση του ΔΗΚΟ και του υπουργείου Οικονομικών ότι κατά το 2008 η κατάσταση της οικονομίας θα είναι πάρα πολύ καλή. Θα υπάρξει, σημείωσε, περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους και εκτιμήθηκε ότι ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός.

Σε ότι αφορά τις 19 προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο κ. Κάρογιαν ανέφερε ότι αυτές είναι και εφικτές και υλοποιήσιμες. Έχουν σχεδιαστεί, είπε, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εξήγησε γιατί οι 19 προτάσεις του προέδρου Παπαδόπουλου δεν περιλήφθηκαν στους προϋπολογισμούς του 2008, σημειώνοντας ότι αυτές οι προτάσεις αποτελούν μέρος του προγράμματος του κ. Παπαδόπουλου στην περίπτωση κατά την οποία επανεκλεγεί.

Το συνολικό ετήσιο κόστος υλοποίησης των δεσμεύσεων του κ. Παπαδόπουλου, εξαιρουμένων των ποσών των συντάξεων, είναι €157 εκ., ενώ το ποσό που θα απαιτηθεί για τις αυξήσεις των συντάξεων κατά την επόμενη πενταετία υπολογίζεται στα €355 εκ.

Το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες, προνοεί δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το 2011. Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα παρουσιάζει ετήσιο πλεόνασμα ίσο με 0,5% του ΑΕΠ κάθε έτος από το 2008 μέχρι το 2011.

Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών δεν άλλαξαν μετά τις εξαγγελίες του προέδρου της Δημοκρατίας για τις νέες παροχές.

Επικρίσεις για αντιπολίτευση

Στις δηλώσεις του ο κ. Κάρογιαν επέκρινε την αντιπολίτευση ότι οι τοποθετήσεις της πάνω στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι «ερμαφρόδιτες» παρά το γεγονός ότι πίστωσε το ΔΗΣΥ για τη στάση του στα θέματα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης, αλλά και στον κοινό στόχο της ένταξης στην ευρωζώνη.

Διευκρίνισε στο σημείο αυτό, ότι η στάση του ΔΗΣΥ πριν από τη ψήφιση της ένταξης τη Κύπρου στην ευρωζώνη ήταν λαϊκίστικη αφού είχε μηδενίσει, ισχυρίστηκε, τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση. Κληθείς να σχολιάσει ποια είναι η στάση του ΔΗΚΟ επί του κοινωνικού θεσμού της ΑΤΑ, επανέλαβε ότι η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή είναι ευλογία, χρησιμοποιώντας τον ίδιο χαρακτηρισμό του προέδρου της Δημοκρατίας. Απέφυγε ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν ο θεσμός θα παραμείνει όπως αυτός είχε τροποποιηθεί επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ.

Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις.

Του Λεύκου Χρίστου