You are here

Δημιουργία Γραφείου μελέτης Κινδύνων στο ΧΑΚ

09/05/2002 15:57
Τι απάντησε ο Σταύρος Ζένιος, σε Υπ. Οικονομικών και Μάριο Κληρίδη

Ευνοϊκά σχόλια και γενική αποδοχή της πρότασης


Με πολύ θετικά σχόλια, αλλά και σχετικές παρατηρήσεις/εισηγήσεις έγινε δεκτή η πρόταση για τη δημιουργία Γραφείου Διαχείρισης Κινδύνων (Risk Management Services Bureau) για την παρακολούθηση της κυπριακής αγοράς, από αρμόδιους φορείς του ΧΑΚ, αλλά και από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ενώ ευνοϊκή, αλλά με κάποιες επιφυλάξεις, έγινε αποδεκτή η πρόταση από τον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Κοινή συνισταμένη, αποτελεί η θέση ότι η λειτουργία RMSB αφορά κατ’ αποκλειστικότητα στην εξυπηρέτηση μεγάλων θεσμικών επενδυτών, (Τράπεζες, Ασφαλιστικοί Οργανισμοί κ.λ.π.) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια επιστημονικά, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά εργαλεία, ενώ η λειτουργία του θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη σε κάποιον κώδικα συμπεριφοράς στην κυπριακή αγορά.

Η εισήγηση, παρουσιάστηκε χθες αναλυτικά, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στα γραφεία του CIIM (Cyprus International Institute of Management), από τον «αρχιτέκτονα» της πρότασης, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρο Ζένιο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης συμφώνησε με την ιδέα της δημιουργίας του Γραφείου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι και λόγω μεγάλου κόστους της λειτουργίας, το RMSB «περιορίζεται» στην εξυπηρέτηση των μεγάλων θεσμικών επενδυτών. Ο κ. Κληρίδης, έθεσε πάντως ως πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα, λόγω και της ψυχολογίας του κύπριου επενδυτή – που ακολουθεί την «καρδιά» και όχι τη λογική και την πραγματικότητα και καθοδηγείται από τη φημολογία και ψιθυρολογία φίλων και συγγενών – την εκπαίδευση του επενδυτικού κοινού, «ώστε να εκτιμούν σωστά τους κινδύνους που εμπεριέχουν οι επενδύσεις στις οποίες προχωρούν».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μάριος Κληρίδης, ανέφερε ότι για το ΧΑΚ, η χρησιμοποίηση ξένων τρόπων μεθοδολογίας επιμέτρησης των επενδυτικών κινδύνων «είναι μια καλή αρχή», τονίζοντας όμως, ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και τα χαρακτηριστικά της κυπριακής πραγματικότητας όπως π.χ. η έλλειψη ρευστότητας. Σημείωσε παράλληλα ότι ένας από τους κινδύνους του RMSB είναι να χρησιμοποιηθεί λανθασμένο «μοντέλο» με αποτέλεσμα όπως είπε «να διαβάζεις τις ενδείξεις της αγοράς και να θεωρείς ότι πας ευθεία, ενώ στην πραγματικότητα προχωρείς στραβά».

Υπεράνω των «μοντέλων» μέτρησης και διαχείρισης των χρηματοοικονομικών κινδύνων, πρόσθεσε ο Μάριος Κληρίδης, υπάρχουν οι πραγματικές ενδείξεις και το εκάστοτε κοινωνικό περιβάλλον, ενώ δεν πρέπει να αγνοείται η «ψυχολογία άρνησης» η οποία απογειώνεται σε περιόδους «φούσκας», έστω και αν το «μοντέλο» διαχείρισης δείχνει τις πραγματικές ενδείξεις για το «τι μέλλει γενέσθαι». Αυτό δείχνει, είπε ο κ. Κληρίδης και η διεθνής εμπειρία φέροντας ως παράδειγμα τους Ν. Capital οι οποίοι είχαν τρεις νομπελίστες ακαδημαϊκούς, κι όμως κατέρρευσε.

Υπέρ της δημιουργίας RMSB, στην κυπριακή αγορά τάχθηκε αναφανδόν ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς, σημειώνοντας ότι η λειτουργία του θα πρέπει να προσαρμοστεί στα κυπριακά δεδομένα, «έχοντας πάντα υπόψη τι γίνεται διεθνώς έξω από τον δικό μας μικρόκοσμο».

Υπέρ της δημιουργίας RMSB τάχθηκαν επίσης, οι βουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου και Σταύρος Ευαγόρου. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί θετικά η σχετική εισήγηση, τονίζοντας μάλιστα, ότι «ήταν μια υποχρέωση της Πολιτείας που δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει». Ο κ. Ευαγόρου από το ΑΚΕΛ συμφώνησε επίσης, ότι η λειτουργία RMSB αφορά κυρίως τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, (Τράπεζες, Ασφαλιστικοί Οργανισμοί κ.λ.π.) οι οποίοι μπορούν να προχωρήσουν είτε ομαδικά, είτε κεχωρισμένα στη δημιουργία Γραφείου. Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε επίσης ότι η λειτουργία του θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στη κυπριακή πραγματικότητα και τις ιδιάζουσες συνθήκες.

Σε όλες τις παρατηρήσεις, αλλά και τις επιφυλάξεις που εκφράσθηκαν απάντησε, δευτερολογώντας, ο καθηγητής Σταύρος Ζένιος, ο οποίος τόνισε ότι το σύστημα θα λειτουργήσει, εάν προϋπάρξουν μηχανισμοί που θα εγγυούνται τη διαφάνεια των κινδύνων της αγοράς. «Όταν δημιουργηθούν οι διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων, θα υποχρεωθούν οι εταιρίες του ΧΑΚ να δίνουν πραγματικές και γνήσιες πληροφορίες και έτσι θα εξαλειφθούν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΧΑΚ».

Αναφορικά με το «μοντέλο» λειτουργίας του RMSB, ο κ. Ζένιος επεσήμανε ότι το θέμα «δεν είναι να υποστηρίζουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο, διότι» όπως παρατήρησε «τα μοντέλα συνεχώς αλλάζουν. Αυτό το οποίο υποστηρίζουμε», κατέληξε, «είναι την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων που να έχουμε ως κοινωνία, διαδικασίες διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων, με οργανισμούς όπως το Risk Management Services Bureau.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την εισήγηση, κάθε εταιρία που ασχολείται με το χρηματιστήριο, όπως Τράπεζες, Ασφαλιστικές εταιρίες, Επενδυτικοί Οργανισμοί και Ταμεία Προνοίας, θα πρέπει να αποκτήσουν είτε δικές τους ομάδες με εξειδικευμένο προσωπικό, είτε να εξασφαλίζουν υπηρεσίες, για την μέτρηση και διαχείριση των χρηματοοικονομικών κινδύνων.

Ο Σταύρος Ζένιος με τον καθηγητή David Saunders του CIIM (Cyprus International Institute of Management) ηγούνται των ερευνητικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας ΕΡΜΗΣ (πανεπιστήμιου Κύπρου) και του RiskLab (Cyprus).

Του Κυριάκου Κυριακίδη