You are here

Δημόσιες οι συνεδρίες της Ερευνητικής

14/01/2021 15:11

Στο άνοιγμα των συνεδριών της για το κοινό από την επόμενη εβδομάδα, προχωρά η Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις, ανακοινώνοντας ότι κατέβαλε και καταβάλλει προσπάθειες ώστε να γίνει εφικτή η πρόσβαση των ΜΜΕ στις ακροάσεις, μέσω χρήσης της τεχνολογίας.

Ωστόσο σημειώνεται ότι λόγω έλλειψης υποδομών και των απαραίτητων συστημάτων αυτό δεν κατέστη ακόμη δυνατό. Κατά συνέπεια η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα όπως, για σκοπούς διασφάλισης της διαφάνειας, επιτρέψει την παρουσία των ΜΜΕ εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα του υπουργείο Υγείας, εφόσον επί του παρόντος επιτεύχθηκε η άρση των τεχνικών περιορισμών που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε η πρόθεση της Επιτροπής να ανοίξει τις ακροάσεις για το κοινό, κάτι για το οποίο χρειαζόταν να εξευρεθεί κατάλληλη αίθουσα η οποία θα πληρούσε τις προδιαγραφές με βάση τα πρωτόκολλα για προστασία από την πανδημία.

Οι συνεδρίες που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν σε αίθουσα σε κτήριο δίπλα από το Συνεδριακό Κέντρο, που προοριζόταν για λειτουργία ως δικαστήριο, αναμένεται να διεξάγονται σε αίθουσα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για ακροάσεις και στην οποία γίνονται οι ανάλογες ρυθμίσεις. Η Επιτροπή από την ημέρα της σύστασής της συνεδριάζει κάθε Τρίτη και Πέμπτη και πραγματοποίησε ακροάσεις στις οποίες παρουσιάστηκαν 10 πρόσωπα για κατάθεση μέχρι σήμερα.

Μέχρι στιγμής παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής μεταξύ άλλων, οι νυν Υπουργοί Νίκος Νουρής και Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η Χριστίνα Καούλλα, οι πρώην Υπουργοί Σωκράτης Χάσικος, Ελένη Μαύρου, Νεοκλής Συλικιώτης, ο Γραμματέας του Υπουργικού Θεοδόσης Τσιόλας, ο επίσης Γραμματέας Γεώργιος Γεωργίου και ο Ανδρέας Μολέσκης Πρώην Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι επόμενες συνεδριάσεις καθορίστηκαν για τις 19/1 με τον πρώην ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατάς σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν αργότερα.

Την Eπιτροπή φαίνεται να απασχολεί ο τρόπος διεξαγωγής των ακροάσεων, καθώς θεωρείται ότι θα πρέπει να αποφευχθούν αναφορές σε σχέση με ζητήματα και φυσικά πρόσωπα, πληροφορίες που αποκρύφτηκαν κατά τη δημοσίευση του πορίσματος της Επιτροπής Καλογήρου για τις πολιτογραφήσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, θα απαγορεύεται οποιαδήποτε ηχογράφηση ή/και φωτογράφιση ή/και βιντεοσκόπηση και θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις ώστε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου να προβεί στη λήψη πλάνων πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, τα οποία και ακολούθως θα διανεμηθούν από το ΡΙΚ στα υπόλοιπα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Επίσης τονίζεται ότι οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθούν τις εργασίες της Επιτροπής, δεσμεύονται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο ωστόσο, στα μισά της διαδρομής, προγραμματίζεται να εκδοθεί ενδιάμεσο πόρισμα, με το μέλος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου να αναφέρει στη StockWatch, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε αυτό να γίνει εντός Φεβρουαρίου.

Της Μαρίας Χαμπή