You are here

Δημόσιοι κατήγοροι για είσπραξη οφειλών ΤΚΑ

09/06/2008 13:25
Στην πρόσληψη τεσσάρων δημοσίων κατηγόρων προχωρεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), που ανέρχονται γύρω στα £30 εκ., δήλωσε σήμερα η αρμόδια υπουργός Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ), με τον πρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Συλλούρη για το θέμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η κα Χαραλάμπους διευκρίνισε ότι τα £30 εκ. αφορούν οφειλές προς το ΤΚΑ καθώς και οφειλές σε παρεμφερή ταμεία, τα οποία εισπράττονται μέσω του ΤΚΑ, προσθέτοντας ότι τα λεφτά του ΤΚΑ «είναι λεφτά της κοινωνίας και είναι κοινωνική ευθύνη η είσπραξη τους».

«Τον τελευταίο καιρό, με τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει επί προηγούμενης κυβέρνησης για την πρόσληψη ειδικών αστυνομικών που θα έχουν να κάνουν με την είσπραξη των οφειλών, με τη σημερινή πρόσληψη των δημοσίων κατηγόρων, με την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας για επιβολή αυξημένων προστίμων και τελών όταν δεν καταβάλλονται οι κοινωνικές ασφαλίσεις, είμαστε σε ένα καλό δρόμο», σημείωσε η κα Χαραλάμπους.

Πρόθεση μας, συνέχισε, είναι να παρακολουθούμε συστηματικά αυτό το θέμα σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, διότι αυτά είναι λεφτά όλων μας.

Η κα Χαραλάμπους είπε ότι η συνάντηση της με τον κ. Συλλούρη έγινε στο πλαίσιο της υπόσχεσης που έχει δώσει ότι, πριν τα σχετικά κυβερνητικά νομοσχέδια κατατεθούν στη Βουλή, θα πραγματοποιήσει διάλογο με τα πολιτικά κόμματα.

Αναφορικά με το θέμα της συνάντησης, η κα Χαραλάμπους είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Συλλούρη σε σχέση με την πρόταση για τη βιωσιμότητα του Ταμείου και τις παραμέτρους πάνω στις οποίες έγινε αυτή η πρόταση.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η εξέλιξη γύρω από το θέμα του Ταμείου «είναι θετική» και θα στηριχθεί από το ΕΥΡΩΚΟ.

Ανέφερε ότι το ΕΥΡΩΚΟ βλέπει την κατάληξη του κοινωνικού διαλόγου για το θέμα θετικά και έχει και πιο συγκεκριμένες απόψεις αναφορικά με τη διαχείριση και με την επενδυτική πολιτική του Ταμείου, καθώς και «για την κατακράτηση λεφτών από εργοδότες», προσθέτοντας ότι το ΕΥΡΩΚΟ προτίθεται να κάνει και μια πιο λεπτομερή μελέτη γύρω από το θέμα.