You are here

Διολίσθηση στην κατάταξη για ξέπλυμα

11/10/2018 06:12

Διολίσθηση παρουσιάζει η κατάταξη της Κύπρου σε θέματα ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των χωρών για τον κίνδυνο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την 7η έκδοση του δείκτη Basel AML που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Βασιλείας για τη Διακυβέρνηση.

Η Κύπρος καταλαμβάνει την 80η θέση από το σύνολο 129 χωρών με σκορ 5,01 παρουσιάζοντας επιδείνωση 0,75 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με πέρσι.  

Στην 129η θέση, δηλαδή στην καλύτερη κατάσταση, βρίσκεται η Φινλανδία.  Στην 1η θέση, δηλαδή στη χειρότερη, βρίσκεται το Τατζικιστάν.

Η Κύπρος παρουσιάζει σχετικά μεγάλη επιδείνωση σε σχέση με πέρσι, μία από τις μεγαλύτερες μεταξύ των 129 χωρών.

Η επιδείνωση οφείλεται στο οικονομικό απόρρητο και επίσης στο ότι συμπεριλήφθηκε στον πίνακα των δικαιοδοσιών πρωτογενούς ανησυχίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περισσότερες χώρες εμφανίζουν αυξημένους κινδύνους έκθεσης στο ξέπλυμα χρήματος.

Συγκεκριμένα, 83 χώρες, ή τα δύο τρίτα περίπου του δείκτη, έχουν βαθμολογία κινδύνου άνω του 5,0 και ως εκ τούτου χαρακτηρίζονται ως έχοντας σημαντικό κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Οι ψηλές βαθμολογίες, με βάση μια κλίμακα 10 σημείων, δείχνουν ότι μια χώρα είναι πιο ευάλωτη στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Περισσότερο από το 40% των χωρών έχουν ψηλότερες βαθμολογίες από ό,τι το 2017, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Κύπρος έχει την έβδομη πιο μεγάλη αύξηση στη σχετική βαθμολογία.

Η πιο σχετική πτυχή της έκθεσης, σύμφωνα με το ινστιτούτο, είναι ότι οι χώρες δεν επιβάλλουν τους νόμους που έχουν στα βιβλία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Οι κυβερνήσεις μπορεί να σημειώνουν τα σωστά πλαίσια όσον αφορά την επίσημη συμμόρφωση, αλλά στην πραγματικότητα [παραβλέπουν] την επιβολή νόμων και μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συναφών οικονομικών εγκλημάτων», δήλωσε η Gretta Fenner, διευθύντρια του Ινστιτούτου της Βασιλείας.

Για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ο δείκτης AML εκχωρεί σε κάθε χώρα μια βαθμολογία που βασίζεται σε ένα πλαίσιο που συγκεντρώνει και σταθμίζει δεδομένα από πηγές όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Task Force Οικονομικής Δράσης και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Το ινστιτούτο, ωστόσο, τονίζει ότι ο δείκτης δεν αξιολογεί το πραγματικό ποσό των παράνομων χρηματοοικονομικών κεφαλαίων που διακινούνται μέσω μιας χώρας.

Πέραν της Φινλανδίας, οι χώρες με το χαμηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τον δείκτη, είναι η η Εσθονία, η Λιθουανία, η Νέα Ζηλανδία και τα Σκόπια.

Της Γεωργίας Χαννή