You are here

Διόρθωση: Ποιοι διεκδικούν την θέση του διοικητή της Κ. Τράπεζας

08/01/2002 10:05
Κατάλογο με τα ονόματα των υποψηφίων για τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κατέχει από την περασμένη εβδομάδα στα χέρια του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Όπως είναι ήδη γνωστό, τον ερχόμενο Απρίλιο εκπνέει η θητεία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου και φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μάλλον δεν θα προχωρήσει να δώσει παράταση στη θητεία του.

Αποκλειστικές πληροφορίες της Stockwatch αναφέρουν ότι στο μικρό κατάλογο υποψηφίων που έχει ενώπιον του ο πρόεδρος Κληρίδης περιλαμβάνονται τα ονόματα τριών τεχνοκρατών. Πρόκειται για τον ανώτερο λειτουργό της Κεντρικής Τράπεζας Χάρη Αχνιώτη, το μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας και καθηγητή του LONDON SCHOOLS OF ECONOMICS Φοίβο Πισσαρίδη. Η λίστα συμπληρώνεται με το όνομα του κ. Μιχάλη Σαρρή που είναι ανώτερος διευθυντής στη Διεθνή Τράπεζα (World Bank) στην Ουάσινγκτον. Φαίνεται να μην περιλαμβάνονται στον κατάλογο τα ονόματα του υπουργού οικονομικών Τάκη Κληρίδη και του υπουργού εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με ελεγμένες πληροφορίες μας ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον για τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός το οποίο κοινοποίησε δια ζώσης στον πρόεδρο Κληρίδη. Αναφορικά με τον υπουργό Εσωτερικών, το βασικό κριτήριο που τίθεται για τον αντικαταστάτη του κ. Αυξεντίου, σύμφωνα με πηγή του προεδρικού, είναι αυστηρό ως προς τις τεχνοκρατικές γνώσεις που πρέπει να διαθέτει ο νέος διοικητής επί των νομισματοπιστωτικών διεθνών δρώμενων.

Σημείωση: Εκ παραδρομής, η χθεσινή είδηση της Stockwatch έγραψε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν πληροί τα βασικά κριτήρια για την ανάληψη της θέσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Το σχόλιο αφορούσε τις απόψεις της πηγής πληροφόρησης και όχι του συντάκτη της είδησης και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις ή τις εκτιμήσεις της Stockwatch.