You are here

Διπλασιάζεται το επίδομα του Προέδρου της Δημοκρατίας

04/03/2002 14:07
Αναπροσαρμόζονται τα επιδόματα παραστάσεων των ανώτατων πολιτικών αξιωματούχων του κράτους, ώστε να συνάδουν ιεραρχικά με τη θέση που κατέχουν.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λαμβάνει £12.000 το χρόνο από £5.028 που ελάμβανε μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι το επίδομα παραστάσεως για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας παραμένει το ίδιο από το 1984 ενώ, ο τιμάριθμος όλα αυτά τα χρόνια αυξήθηκε κατά 94%, δηλαδή η πραγματική αξία του επιδόματος μειώθηκε στο ήμισυ.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα λαμβάνει σύμφωνα με την πρόταση νόμου, επίδομα £10.000 ενώ μέχρι σήμερα έπαιρνε £4.700 ποσό το οποίο ισχύει από το 1991. Οι υπουργοί θα λαμβάνουν επίδομα £8.351 ποσό το οποίο ήδη λαμβάνουν οι βουλευτές, ενώ όλα τα ποσά θα τυγχάνουν τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναπροσαρμόζονται, η σύνταξη του προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των επόμενων προέδρων και καθορίζεται στο ελάχιστο ποσό που λαμβάνουν οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών στις συντάξεις των πρώην προέδρων της Δημοκρατίας παρατηρείται κάποια ανομοιομορφία. «Υπάρχει κάποιο λάθος στη νομοθεσία το οποίο προσπαθούμε να διορθώσουμε», διευκρίνισε ο Τάκης Κληρίδης, «ούτως ώστε ένας πρώην πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας να μην παίρνει διαφορετική σύνταξη από τους άλλους πρώην προέδρους», προσθέτοντας ότι η σύνταξη π.χ. ενός πρώην προέδρου της δημοκρατίας ο οποίος συνταξιοδοτείται εδώ και μία δεκαπενταετία είναι σαφώς πολύ υψηλότερη από την σύνταξη που θα παίρνει ο σημερινός πρόεδρος της δημοκρατίας όταν ολοκληρωθεί η θητεία του.

Σχολιάζοντας τις πρόνοιες του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης ανέφερε ότι δεν διαφοροποιούνται οι μισθοί των υπουργών οι οποίοι παραμένουν στα ίδια επίπεδα εδώ και μία δεκαετία. Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησής του με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργο Φλωρίδη, ο Τάκης Κληρίδης τόνισε ότι ουσιαστικά γίνεται μια εξισορρόπηση των επιδομάτων βουλευτών και υπουργών αφού μέχρι σήμερα οι βουλευτές λαμβάνουν σχεδόν το διπλάσιο επίδομα από τους υπουργούς.