You are here

EBA: Η μεγαλύτερη μείωση ΜΕΔ από τον Ιούνιο του 2017

15/12/2018 17:16

Η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) μεταξύ Ιουνίου 2017 και Ιουνίου 2018, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EΑΤ).

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό των ΜΕΔ καταγράφηκε στην Κύπρο με 8,6% και ακολούθησε η Πορτογαλία με μείωση 5% και οι Ιρλανδία και Σλοβενία, με μείωση 4,8%.

Ανά κατηγορία, η Κύπρος είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ΜΕΔ που αφορούν νοικοκυριά με το ποσοστό να ανέρχεται γύρω στο 51% των συνολικών ΜΕΔ, ενώ γύρω στο 42% είναι το ποσοστό ΜΕΔ που αφορούν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΤ στην Κύπρο η πλειοψηφία των δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση για πάνω από 5 χρόνια, ακολουθούμενα από δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεταξύ 1 και 5 ετών.

Παράλληλα, η Κύπρος ήταν η πέμπτη χώρα με τις υψηλότερες πωλήσεις δανείων, με σκοπό την αντιμετώπιση των ΜΕΔ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΑΤ, το 2017 οι συνολικές πωλήσεις δανείων στην ΕΕ έφτασαν τα €144 δισ., ενώ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 έφτασαν τα €125 δισ. με άλλα €60 δισ. συναλλαγές να βρίσκονται σε εξέλιξη.  Οι περισσότερες από αυτές τις πωλήσεις έγιναν στην Ιταλία και στην Ισπανία (59 δισ. και 33 δισ. ευρώ αντίστοιχα), στην Ιρλανδία (11 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα (7 δισ. ευρώ), στην Κύπρο (3 δισ. ευρώ) και στην Πορτογαλία (2 δισ. ευρώ).

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των ΜΕΔ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι οι μακρές και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες αλλά και η απουσία αγορών για ΜΕΔ.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης η σημαντική έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε χώρες εκτός ΕΕ με περισσότερο από 60% της συνολικής έκθεσης σε ξένες χώρες να είναι από τράπεζες της Βρετανίας και της Ισπανίας, σε αγορές όπως η Κίνα, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Τουρκία. Η Κύπρος κατατάσσεται στις χώρες με υψηλή έκθεση του τραπεζικού συστήματος σε χώρες εκτός ΕΕ και συγκεκριμένα στη Ρωσία. Βρίσκεται στην έκτη θέση μετά την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.