You are here

Economist: Πίσω στις στατιστικές η Κύπρος

03/04/2002 07:22
Έντονη κριτική για την αργοπορία που παρατηρείται στην δημοσίευση ουσιωδών στατιστικών για την οικονομία ασκεί στην τελευταία του έκθεση για την Κύπρο το Economist Intelligence Unit (EIU), η θυγατρική εταιρεία του Βρετανικού περιοδικού Economist. Σύμφωνα με την έκθεση «η Κύπρος είναι η μόνη υποψήφια χώρα της ΕΕ που δεν δημοσιεύει τριμηνιαίες εκθέσεις για το ΑΕΠ». Είναι χαρακτηριστικό, προσθέτει η έκθεση, ότι τα προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2001 δεν θα είναι έτοιμα πριν τον Απρίλη! «Η τελευταία επίσημη πρόβλεψη της Στατιστικής Υπηρεσίας για την φετινή αύξηση του ΑΕΠ έγινε πριν τις 11 Σεπτεμβρίου και αναφέρει ότι θα φθάσει το 4.5%», αριθμός που είναι μεγάλος αν λάβουμε υπόψη την διολίσθηση του αριθμού των αφίξεων μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα. Το Γραφείο Προγραμματισμού του Υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζει το EIU κάνει πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ το 2001 της τάξεως του 2001 σε σύγκριση με 5.1% το 2000. Άλλα στοιχεία, καταλήγει η συγκεκριμένη αναφορά, «δίδουν την εντύπωση ότι υπήρξε οικονομική επιβράδυνση, ιδίως το τέταρτο τρίμηνο του 2001».

Η 33-σέλιδη έκθεση του EIU που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Economist, ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτοξευθεί το 2002 στο 3.6% προτού ανεβεί στο 4.3% το 2003 επηρεασμένος από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ. Μάλιστα οι διεθνείς υποθέσεις πάνω στις οποίες βασίζει την πρόβλεψη το Economist υπολογίζουν σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου κοντά στα $20, υπόθεση που πρέπει πλέον να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω μετά την πρόσφατη άνοδο της διεθνούς τιμής του μαύρου χρυσού.

Όσο αφορά την νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας το EIU επιμένει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2002 αναμένεται αναστροφή της πτωτικής πορείας των Κυπριακών επιτοκίων.

Σχετικός πίνακας που παραθέτει το EIU κάνει τις εξής εκτιμήσεις για την φετινή πορεία της Κυπριακής Οικονομίας:

- Αύξηση ΑΕΠ: 2.8%
- Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής: 1%
- Ανεργία: 3.3%
- Πληθωρισμός: 3.6%
- Δημοσιονομικό Έλλειμμα: 3.3%
- Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: - 4.7% του ΑΕΠ