You are here

Έγκριση μηχανισμών ελέγχου του Σχεδίου Ανάκαμψης

21/09/2021 11:43

Μέσα στο πλαίσιο του αυστηρού ελέγχου αναφορικά με την υλοποίηση και τις δαπάνες του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου που αφορά στο Σχέδιο.

Μετά τη συνεδρία, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε τη δημιουργία ξεχωριστής Διεύθυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη Γενική Διεύθυνση ΕΠΣΑ η οποία θα είναι η Συντονιστική Αρχή του Σχεδίου.

Αποκλειστική ευθύνη της διεύθυνσης θα είναι ο συντονισμός και η παρακολούθηση εφαρμογής του Σχεδίου.

Επίσης, καθορίστηκε Διεύθυνση Επαληθεύσεων και Πιστοποίησης του Γενικού Λογιστηρίου ως Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για τις επαληθεύσεις και ελέγχους ο οποίος θα υποστηρίζει τη Συντονιστική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό έχει, ήδη, εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ο έλεγχος όλων των διαδικασιών και δαπανών που αφορούν το σχέδιο, από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου και τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Μνημόνιο συνεργασίας για πράσινη μετάβαση

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, το Μνημόνιο Ερευνητικής Συνεργασίας για την Επιστημονική Υποστήριξη για την Πράσινη Μετάβαση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Κύπρο, μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) και του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ).

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θα έχει διάρκεια από 22.9.2021, με πενταετή ισχύ και δικαίωμα ανανέωσης μέχρι το 2029. Θα χρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (Πρόγραμμα Θάλεια).

«Το Μνημόνιο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για πράσινη μετάβαση και βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω του Μνημονίου θα παρέχεται υποστήριξη στα αρμόδια Υπουργεία», ανέφερε η κ. Παρισινού.

Γ.Χ.