You are here

Εισηγούνται ταμείο ρευστότητας για επιχειρήσεις

10/06/2019 15:18

Μελέτη η οποία περιλαμβάνει εισήγηση για τη δημιουργία ταμείου από το οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν ρευστότητα, η οποία δεν θα αφορά χρηματοδότηση, θα παραδώσει στην κυβέρνηση εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου Ιουνίου, το συμβούλιο οικονομίας και ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση των μελών του συμβουλίου με τα μέλη της επιτροπής οικονομικών, στα αρχικά στάδια λειτουργίας του το ταμείο αναμένεται να διαθέτει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου Τάκης Κληρίδης, ανέφερε ότι η εν λόγω μελέτη – εισήγηση θα σταλεί και στην επιτροπή οικονομικών της βουλής.

Το μέλος του συμβουλίου Ανδρέας Ασσιώτης είπε ότι με την εισήγηση η οποία θα δημοσιοποιηθεί, «αναδεικνύουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην οικονομία», σημειώνοντας ότι «διαπιστώνεται πως σήμερα οι νεοσύστατες επιχειρήσεις λόγω ασσύμμετρης πληροφόρησης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης».

«Εισηγούμαστε τη δημιουργία ενός ταμείου χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων (equity fund) για στήριξη των μικομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο», εξήγησε.

Εγκρίθηκε πρόταση για στρατηγική μακροχρόνιας ανάπτυξης

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση, ανακοινώθηκε η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρότασης του συμβουλίου για ετοιμασία στρατηγικής μακροχρόνιας ανάπτυξης.

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι σχετική μελέτη θα αρχίσει να ετοιμάζεται τον Σεπτέμβριο και θα είναι έτοιμη σε περίπου ενάμισι έτος.

Ο κ. Ασσιώτης, ανέφερε ότι το συμβούλιο θα αρχίσει να ετοιμάζει την μελέτη για μακροχρόνια στρατηγική (10 – 15 χρόνια) σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας (οικονομικό μοντέλο), η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας, με στόχο να αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις της οικονομίας και παράλληλα, να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της.

Πρόσθεσε πως ένα δεύτερο κομμάτι της στρατηγικής αυτής είναι η δημιουργία επικοινωνιακού πλάνου ή επικοινωνιακής πολιτικής, η οποία θα έχει στόχο να βοηθηθούν οι πολίτες στο να κατανοήσουν καλύτερα γιατί είναι αναγκαία αυτή η στρατηγική, η οποία θα αφορά όλη την χώρα.

Ταμείο εσόδων προγράμματος επενδύσεων

Αναφορικά με το πρόγραμμα επενδύσεων, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το συμβούλιο νοιώθει υπερήφανο γιατί η κυβέρνηση υιοθέτησε αμέσως τη σύσταση του για δημιουργία ειδικού ταμείου για την διοχέτευση των εσόδων του προγράμματος επενδύσεων.

«Μόλις υποβάλαμε την εισήγηση μας, ύστερα από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες υιοθετούσαν μεγάλο αριθμό των εισηγήσεων μας όσον αφορά το πρόγραμμα επενδύσεων», ανέφερε.

Ο κ. Ασσιώτης ανέφερε ότι στην πρόταση συμπεριλήφθηκε το κριτήριο της φυσικής παρουσίας των επενδυτών, έτσι ώστε να διαμένουν στην Κύπρο οι δυνητικοί επενδυτές και παράλληλα, να προσλαμβάνουν προσωπικό. Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή, «αλλά οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» όπως είπε.

Ανέφερε επίσης, ότι ζητήθηκε να προστεθεί όπως εφαρμοστούν φορολογικά κίνητρα στην περίπτωση που κάποιος επενδυτής ή ακόμη και εγχώρια επιχείρηση προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού ή διαθέτει συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων.

Να επωφεληθούν και άλλοι τομείς

Ο κ. Ασσιώτης σημείωσε ότι το πρώτο σχέδιο επενδύσεων έγινε το 2014, σε μια περίοδο που δεν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον στην Κύπρο και έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος να εισρεύσουν κεφάλαια στον τόπο.

Πρόσθεσε ότι το συμβούλιο διαπίστωσε πως ίσως να υπάρχει κάποιος κίνδυνος για εξάρτηση στον κατασκευαστικό τομέα και πως στην πρόταση γίνεται εισήγηση να επωφεληθούν και άλλοι τομείς.

Χαρακτήρισε θετικό το ότι η επενδυτική δραστηριότητα στις κατασκευές δεν είναι πιστωτική επέκταση των τραπεζών, ενώ, σημείωσε ότι ο κατασκευαστικός τομέας θα είναι πάντα σημαντικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας.

Κληθείς να σχολιάσει την ανέγερση πύργων, είπε ότι πρέπει να υπάρξει απεξάρτηση του κατασκευαστικού τομέα από το πρόγραμμα.

Μελέτη για ενοικιοστάσιο

Αναφορικά με το θέμα του ενοικιοστασίου, το μέλος του συμβουλίου Τάσος Αναστασίου είπε ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια σχετική μελέτη που διεξάγει το συμβούλιο.

Σημείωσε ότι οι προβληματισμοί που οδήγησαν το συμβούλιο να ασχοληθεί με το θέμα αφορούν μεταξύ άλλων, το κατά πόσο η νομοθεσία έχει σήμερα πεδίον εφαρμογής όπως όταν είχε θεσπιστεί, κατά πόσο με την υποκατάσταση ελεύθερης σύμβασης μεταξύ δύο μερών (ενοικιαστή – ενοικιαζόμενου) με νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργούνται κάποιες στρεβλώσεις και κατά πόσο δημιουργούνται ακίνητα δύο ταχυτήτων.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Κληρίδης τάχθηκε εναντίον των μονοπωλίων και αναφέρθηκε στην ανάγκη να είναι ανταγωνιστική η κυπριακή οικονομία.

Κατά τη συνεδρία συμφωνήθηκε όπως θεσμοθετηθούν συναντήσεις του συμβουλίου με την επιτροπή οικονομικών δύο φορές τον χρόνο. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο.

Ο κ.Κληρίδης σημείωσε ότι οι συστάσεις του συμβουλίου στο εξής θα αποστέλλονται και στην επιτροπή οικονομικών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης είπε ότι στις συναντήσεις με τα μέλη του συμβουλίου θα εξετάζονται οι εισηγήσεις του προς την Κυβέρνηση, πόσες από αυτές έχουν υλοποιηθεί, το πως μπορεί η επιτροπή να συμβάλει στη συζήτηση στην παραγωγή των εισηγήσεων αυτών για να καταστεί η χώρα όσο το δυνατό πιο ανταγωνιστική.