You are here

Έκδοση ειδικού ομολόγου

27/09/2016 12:15
Το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ανακοίνωσε ότι από τις 3 Οκτωβρίου 2016 θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για την έκδοση του νέου ειδικού ομολόγου προς φυσικά πρόσωπα για να καλύψει μέρος των αναγκών του επενδυτικού κοινού, για σκοπούς πολιτογραφήσεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα ειδικά ομόλογα θα είναι μεσοπρόθεσμης έως μακροπρόθεσμης διάρκειας και η πρώτη έκδοση θα έχει διάρκεια επτά ετών χωρίς τη δυνατότητα οποιασδήποτε πρόωρης αποπληρωμής. Μετά το πέρας τριών ετών από την μέρα έκδοσης τους υπάρχει η δυνατότητα για εισαγωγή τους στο ΧΑΚ.

Με την εισαγωγή τους στο ΧΑΚ δεν θα υπόκεινται σε οποιουσδήποτε περιορισμούς για τη μεταβίβαση ή αγοραπωλησία τους.

Το επιτόκιο που θα λαμβάνουν τα εν λόγω ειδικά ομόλογα θα είναι σταθερό 0,75% και θα υπόκειται στην υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία. Νοείται ότι τα εν λόγω επιτόκια δύνανται να διαφοροποιούνται για κάθε νέα σειρά.

Το ελάχιστο ποσό αίτησης για αγορά των ειδικών ομολόγων είναι €1.000. Θα πραγματοποιείται μια έκδοση τέτοιων ομολόγων μία φορά τον μήνα, εκτός εάν ανάλογα με τις εκάστοτε ειδικότερες εξελίξεις της αγοράς αποφασιστεί διαφορετικά.

Διευκρινίζεται ότι το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θα συνεχίσει να εκδίδει παράλληλα και το σύνηθες 6ετές ομόλογο προς φυσικά πρόσωπα όπως αυτό πωλείτο μέχρι σήμερα.

Τα ομόλογα εκδίδονται από το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εκ μέρους και για λογαριασμό της κυπριακής Δημοκρατίας και διατίθενται στο κοινό μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Το σχετικό έγγραφο αίτησης (Έντυπο 1Α) που πρέπει να συμπληρωθεί σε σχέση με το νέο ειδικό ομόλογο θα κατατίθεται από τους επενδυτές είτε προσωπικά είτε ταχυδρομικά στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Τα εν λόγω έγγραφα είναι διαθέσιμα από το ΧΑΚ.