You are here

Εκπρόσωπος: Προβλέπεται ανάπτυξη πέραν του 4% φέτος

14/08/2018 15:22

Την πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί φέτος με ρυθμό πέραν του 4% διατυπώνει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι η σημερινή ανακοίνωση της προκαταρκτικής εκτίμησης της Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανάπτυξη της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, επιβεβαιώνει την πρόβλεψη ότι φέτος η οικονομία παρουσιάζει επιταχυνόμενη ανάπτυξη, με ρυθμό πέραν του 4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία, το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες έναντι 4% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι η οικονομία μεγεθύνεται στο δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, κατά 3,9%.

«Σε συνδυασμό με ανάπτυξη 4% στο πρώτο τρίμηνο και την εποχιακή κατανομή της οικονομικής δραστηριότητας, είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ρυθμός πέραν του 4% για το σύνολο του έτους», σημειώνει.

Προσθέτει ότι πρόκειται για την 14η συνεχόμενη τριμηνία ανάπτυξης από το 2015 και αναφέρει πως αυτό επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο, αλλά ότι η πορεία της οικονομίας είναι πλέον σταθερά αναπτυξιακή.

«Είναι αυτή η αναπτυξιακή πορεία που επιτρέπει στη χώρα μας να απορροφά με ταχείς ρυθμούς την ανεργία και να προχωρά σε τροχιά πλήρους απασχόλησης», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η αναπτυξιακή πορεία πιστώνεται στις παραγωγικές δυνάμεις, στην εργατικότητα και την επιχειρηματικότητα των πολιτών «αλλά ταυτόχρονα, δείχνει ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη συνετή οικονομική πολιτική η οποία μαζί με τη σταθερότητα ευνοεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες», όπως αναφέρει.

Καταλήγοντας, ο κ. Προδρόμου επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής, πρέπει να συνεχίσουμε με αλλαγές και αναπροσαρμογές που χρειάζονται και είναι επωφελείς για την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.