You are here

Ενώπιον της Κομισιόν το Σχέδιο Ανάκαμψης

17/05/2021 20:48

Υποβλήθηκε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά και την έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 14/5/2021, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Βασικές πτυχές του εθνικού σχεδίου παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ περαιτέρω λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου με αρμόδιους υπουργούς, που θα ακολουθήσει εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΣΑΑ Κύπρου αντικατοπτρίζει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση πόρων ύψους €1,2 δισ. που θα διατεθούν στην Κύπρο για την περίοδο 2021-2026, από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Όπως σημειώνεται, μέσα από 134 στοχευμένα μέτρα, 58 μεταρρυθμίσεις και 76 αναπτυξιακά επενδυτικά έργα, σε 5 άξονες πολιτικής και 13 ενότητες, στρατηγικό στόχο του ΣΑΑ Κύπρου αποτελεί «η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και του δυναμικού της χώρας για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία».

Προστίθεται ότι το ΣΑΑ ανταποκρίνεται στις Ανά Χώρα Συστάσεις της ΕΕ για την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα ευθυγραμμίζεται με το όραμα και τις κατευθύνσεις που προδιαγράφει η Μακροχρόνια Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας, η οποία εκπονείται για λογαριασμό του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου.

Πληροφορίες για το ΣΑΑ, βρίσκονται στην ιστοσελίδα: http://www.cyprus-tomorrow.gov.cy/

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε σήμερα, ότι το συνολικό ποσό για την υλοποίηση του σχεδίου την περίοδο 2021-2026 ανέρχεται σε €4,4 δισ. χωρίς να συνυπολογίζονται οι δαπάνες των ετήσιων προϋπολογισμών, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στη νέα Βουλή και στους κοινωνικούς εταίρους, να συστρατευθούν, για στήριξη των μεταρρυθμίσεων που προαπαιτούνται για την εκταμίευση πόρων προς υλοποίηση του σχεδίου.