You are here

ΕΠΑ: Άρχισε το «ξεσκόνισμα» των ενστάσεων

08/09/2003 10:56
Πως θα απαντήσει η Επιτροπή στις τράπεζες

Τσιέλεπος: Δεν υπάρχουν νομικά κωλύματα για τη σύνθεση της Επιτροπής


Με την εξέταση των προδικαστικών ενστάσεων των τραπεζών συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα (5.00 μ.μ.) η συνεδρία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, ενώ αυτή την ώρα, τα μέλη της ΕΠΑ εξετάζουν τις γραπτές ενστάσεις που υπέβαλλαν οι εννέα κατηγορούμενες τράπεζες και για τις οποίες πρόκειται να τοποθετηθούν σε λίγες ώρες. Στη συνεδρία, όπως ανέφερε στη «Stockwatch» ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστόδουλος Τσιέλεπος, θα δοθεί η ευχέρεια στους νομικούς συμβούλους των τραπεζών να αναπτύξουν τις θέσεις που υπέβαλλαν γραπτώς, προτού τα μέλη της ΕΠΑ τοποθετηθούν.

Όμως, η πληθώρα, αλλά και η πολυπλοκότητα των ενστάσεων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί σήμερα η συνεδρία. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, η Επιτροπή να επιφυλάξει τις απαντήσεις της σε ορισμένα ζητήματα, ενώ σε άλλα σημεία αναμένεται να ζητηθούν εκατέρωθεν διευκρινήσεις.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι εννέα τράπεζες (Κύπρου, Λαϊκή, Ελληνική, Universal, Alpha, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Εμπορική, Arab Bank και Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα) κατηγορούνται από την ΕΠΑ για προσυννενοήσεις στην τιμολογιακή τους πολιτική. Να σημειωθεί ακόμα ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει ποινή μέχρι το 10% του συνολικού κύκλου εργασιών των τραπεζών –ενδεχόμενο που θεωρείται απομακρυσμένο, αλλά, εάν συμβεί, μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες, γεγονός που γεννά εφιαλτικά σενάρια για τις τράπεζες.

«Νόμιμη σύνθεση»

Ξεκάθαρος πάντως ήταν ο κ. Τσιέλεπος όσον αφορά τη σύνθεση της Επιτροπής. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον υφίσταται νομικό κώλυμα από τη λειψή σύνθεση της ΕΠΑ (δύο από τα πέντε μέλη απέχουν από τις διαδικασίες λόγω «σύγκρουσης επαγγελματικών συμφερόντων), ο κ. Τσιέλεπος ήταν σαφής: «Δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα. Αφ’ ής στιγμής η Επιτροπή έχει απαρτία, τότε όλες οι αποφάσεις που λαμβάνει είναι νόμιμες», είπε στη «SW».

Υπενθυμίζεται ότι οι –ελεγκτές στο επάγγελμα– Θεόδωρος Λιάκος και Αντρέας Δημητρίου δεν συμμετέχουν στη «δίκη των τραπεζών», καθώς έχουν επαγγελματική εξάρτηση με κάποιες από αυτές.

Του Γιώργου Αγαπίου