You are here

Επαφές Μάρκου με ΔΝΤ - Διεθνή Τράπεζα

23/09/2003 15:25
Συναντήσεις με στελέχη της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το Διοικητή της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είχε ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού και ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, στο περιθώριο των γενικών συνελεύσεων της Διεθνούς Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών των ΓΣ της Διεθνούς Τράπεζας και του ΔΝΤ, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι ένθερμος υποστηρικτής της διεθνούς μάχης εναντίον του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας και στηρίζει τις προσπάθειες της Διεθνούς Τράπεζας και του ΔΝΤ στην καταπολέμηση του προβλήματος αυτού.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τόνισε ότι η Δημοκρατία θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση το συντομότερο. Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η Κύπρος έχει επηρεασθεί από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, κυρίως στον τουρισμό, εντούτοις σημείωσε, παρά τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς γύρω στο 2% με την υιοθέτηση μίας πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Παράλληλα, χαιρέτισε τις προσπάθειες της Διεθνούς Τράπεζας, του ΔΝΤ και του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου να ενθαρρύνουν τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες να απαλείψουν τις πολιτικές που στρεβλώνουν το διεθνές εμπόριο καθώς και τις δεσμεύσεις τους που έγιναν στη Doha το Νοέμβριο του 2001 για ελεύθερο εμπόριο μέχρι το τέλος του 2004.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητές συζητούν και αναμένεται να πάρουν αποφάσεις για ένα αριθμό διεθνών οικονομικών θεμάτων, όπως η συνεχιζόμενη παγκόσμια ύφεση και οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις μετά από τρία χρόνια χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, το διεθνές εμπόριο, το χρέος των φτωχότερων χωρών, η καταπολέμηση της φτώχειας, οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράκ, η Διεθνής Χρηματοοικονομική Αρχιτεκτονική και ο ρόλος της Διεθνούς Τράπεζας και του ΔΝΤ, οι επενδύσεις κλπ. Η συζήτηση των θεμάτων αυτών γίνεται κάτω από ένα κλίμα σαφώς επηρεασμένο από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν.

Ο ΥΠΟΙΚ Μάρκος Κυπριανού που είναι ο Διοικητής της Διεθνούς Τράπεζας για την Κύπρο, βρίσκεται στο DUBAI επικεφαλής αποστολής που λαμβάνει μέρος στις Ετήσιες ΓΣ της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποστολή στην οποία λαμβάνουν επίσης μέρος, ο Διοικητής της ΚΤ υπό την ιδιότητά του ως Διοικητής του ΔΝΤ για την Κύπρο, ο γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, ο Πρώτος Ανώτερος Διευθυντής της Κεντρικής Γεώργιος Θωμά, υπό την ιδιότητά τους ως αναπληρωτές Διοικητές των δύο οργανισμών για την Κύπρο και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.