You are here

Επενδυτικά ταμεία κολοσσοί στην Κύπρο

29/09/2022 10:36

Μεγάλο κύρος και δυναμική στον τομέα των επενδυτικών ταμείων προσδίδει η εγγραφή στον έφορο εταιρειών του μεγάλου οικονομικού ομίλου Saudi Aramco, που αποτελεί σημαντικό μέλος του επενδυτικού ταμείου Global Maritime Fund.

Η επενδυτική δραστηριότητα του Saudi Aramco στο νησί μας έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Κύπρος προβάλλει ως ένας αξιόπιστος προορισμός για τα επενδυτικά ταμεία, γεγονός το οποίο διαπιστώνεται και μετά το Brexit, κατά την αναφορά του Ανδρέα Γιασεμίδη, προέδρου του CIFA.

Η κάθοδος του Saudi Aramco στην Κύπρο, έρχεται μετά το επενδυτικό ταμείο MUFG Investor Services, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία της Mitsubishi UFJ Financial Group.

Πρόκειται για γνωστή σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία έχει ξεπεράσει και την Apple, ως η πολυτιμότερη εταιρεία παγκοσμίως, βάσει της χρηματιστηριακής της αξίας. 

Ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, που ρωτήθηκε σχετικά είπε πως η όλη διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ευόδωση των προσπαθειών αυτών.

Ανέφερε δε, πως το εν λόγω επενδυτικό ταμείο, το Global Maritime Fund, με ενεργητικό $1,25 δισ., θα αυξήσει τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο κατά 10%.

Στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Ανδρέας Γιασεμίδης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Ευγένιος Ευγενίου, αναφέρθηκαν εκτενώς στη δυναμική που αναπτύσσει ο τομέας των επενδυτικών ταμείων στο νησί.

Προκύπτουν, σημείωσαν, αισιόδοξα μηνύματα για τον τομέα στην Κύπρο, παρά την πτωτική τάση, προκύπτουν, όπως ανέφεραν και από την πρόσφατη κάθοδο πολλών επενδυτικών ταμείων.

Ο κ. Γιασεμίδης, αναφέρθηκε σε στοιχεία της ΕΚ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το ενεργητικό υπό διαχείριση (AUM) των επενδυτικών ταμείων που ανήλθε στα €11,1 δισ., ενώ ο αριθμός των αδειοδοτημένων οργανισμών ανήλθε σε 322, καταγράφοντας αύξηση 39,7% και 53,3% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ο κ.  Γιασεμίδης επεσήμανε, ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επίδραση στον τομέα παγκόσμια, με την Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του 2022, να καταγράφει μικρή μείωση της τάξης του 3,9% στα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, έπειτα από 25 συνεχόμενα τρίμηνα ανόδου. 

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις στην Κύπρο ξεπέρασαν τα €2,5 δισ. με διάχυση σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, η εκπαίδευση, η τεχνολογία και τα ακίνητα. 

«Οι προκλήσεις», πρόσθεσε, «είναι πολλές, όπως πολλές είναι και οι προοπτικές. Η χώρα μας μπορεί να καταστεί σημαντικός κόμβος επενδυτικών ταμείων, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Από την πλευρά του, ο Ευγένιος Ευγενίου ανέφερε ότι ο τομέας των επενδυτικών ταμείων που είναι σχετικά νέος, αναπτύχθηκε στην Κύπρο, μέσα από συντονισμένη προσπάθεια και με πρωτοβουλία του Invest Cyprus, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η συνεισφορά του τομέα αυτού, είπε, είναι απτή και ποικιλότροπη στην κυπριακή οικονομία, η οποία εκτός από μετρήσιμη, είναι πλέον και υπολογίσιμη.

Πρόσθεσε, πως η συνεισφορά αυτή, αποτυπώνεται μέσω των επενδύσεων εντός Κύπρου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, των νέων πηγών εσόδων που προκύπτουν για το κράτος και κυρίως, από τη διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου της χώρας. 

Είναι ένας τομέας, σημείωσε, ο οποίος συμβάλλει στη μετεξέλιξη των επαγγελματικών υπηρεσιών.

«Η προώθηση της Κύπρου», πρόσθεσε, «ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου, με έμφαση την εγγραφή επενδυτικών ταμείων, αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και με ικανοποίηση βλέπουμε τη μεγέθυνση του». 

Υπέδειξε, ότι ο εν λόγω τομέας, αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες δράσης του Invest Cyprus, ως ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός για προσέλκυση επενδύσεων και διεθνών οργανισμών στην Κύπρο.

Οι άλλοι δύο άξονες, είναι η προσέλκυση εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης και ταλέντου, καθώς και επενδύσεις που συνάδουν με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, της υγείας και της εκπαίδευσης.

Καμία ανησυχία για το νομοσχέδιο

Δεν ανησυχούν με το νομοσχέδιο οι σύνδεσμοι CIFA και Invest Cyprus σε ότι αφορά το στόχο και τη στρατηγική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Το ν/σ αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής και αφορά στο δικαίωμα παρέμβασης του κράτους σε εξαγορές μεγάλων οργανισμών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων, κατέθεσε το ΥΠΟΙΚ σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star είχε υποβάλει τρεις διαδοχικές προτάσεις εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Ευγενίου ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε την άποψη ότι το ν/σ δεν πάσχει σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων.

Υπενθύμισε πως πρόκειται για μεταφορά ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και ότι δεν θεωρεί πως θα μπορούσε να έχει ανασταλτική λειτουργία.

«Εμείς το βλέπουμε ως ένα εργαλείο το οποίο βρίσκεται στα χέρια του κράτους για προστασία ζητημάτων που άπτονται εθνικής ασφάλειας», είπε από την πλευρά του ο Α. Γιασεμίδης.

«Αντιλαμβάνομαι ότι το ΥΠΟΙΚ προφανώς θα κάνει τη σωστή αξιολόγηση, όταν και εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον στο μέλλον, έτσι ώστε να μην απορρίψει καλές επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τη χώρα», πρόσθεσε.

Λ. Χρ.