You are here

Έτρεξαν για τα κυπριακά ομόλογα οι ξένοι επενδυτές

25/04/2019 16:52

Τα δύο ομόλογα που εξέδωσε η Κύπρος προσέλκυσαν προσφορές από ένα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και διαφοροποιημένο εύρος, επενδυτών αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα διαχείρισης δημοσίου χρέους.

Σχετικά με την γεωγραφική κατανομή, άνω των 92% των προσφορών για τα δυο ομόλογα προήλθαν από επενδυτές εκτός Κύπρου, εκ των οποίων η πελιδνότητα ήταν από τη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία καθώς επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως προς την κατηγορία των επενδυτών, την πλειονότητα των συμμετεχόντων και στα δυο ομόλογα αποτέλεσαν οι διαχειριστές κεφαλαίων και ακολούθησαν τράπεζες/ιδιωτικές τράπεζες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε νέο 5-ετες ομόλογο €500 εκ., ευρώ με επιτόκιο 0,625% και αναφορά λήξεως στις 3 Δεκεμβρίου του 2024 ενώ για πρώτη φορά η Κύπρος εξέδωσε 30-ετες ομόλογο €750 εκ., 2,75% με αναφορά λήξεως στις 3 Μαΐου του 2049. 

Σημειώνεται ότι εκμεταλλευόμενη τις επικρατούσες ευνοϊκές συνθήκες στη πρωτογενή αγορά ,η Κυπριακή Δημοκρατία ,μέσω του Γραφείου Διαχείρισης  Δημοσίου Χρέους, προχώρησε στην εν λόγω έκδοση με σκοπό την περαιτέρω κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους.

Γ.Χ.