You are here

Eurobonds: Υπερκαλύφθηκε δυόμισι φορές

09/07/2004 15:16
Κατά 2,5 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ευρωχρεογράφου ύψους 500 εκ. ευρώ που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία την περασμένη εβδομάδα. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η απόδοση του ευροχρεογράφου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η διοχέτευση του χρεογράφου έγινε με τοκομερίδιο 4,375% και ήταν κατά 12 μονάδες βάσης (δηλαδή 0,12%) ψηλότερο της μέσης τιμής ανταλλαγής επιτοκιακών υποχρεώσεων (mid-swaps). Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch βαθμολόγησε το Eurobond με Α+.

Η Κύπρος, ανέφερε ο σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών Λες Μάνισον, πέτυχε το χαμηλότερο τοκομερίδιο απ’ οποιοδήποτε άλλο νέο κράτος μέλος και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα πετύχει και τη σύγκλιση. Παράλληλα, ο Οικονομικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Φρίξος Σορόκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της έκδοσης αλλά και την τιμολόγησή της, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι συνάδουν με αυτά των ισχυρότερων νέων μελών της ΕΕ. «Η ευρεία γεωγραφική κατανομή που έχει επιτευχθεί αποδεικνύει την επιτυχία της έκδοσης και την εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι διεθνείς επενδυτές στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο ανώτερος διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Κυριάκος Ζίγκας εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ανταπόκριση που έχουν επιδείξει οι επενδυτές, η οποία «έχει επιβεβαιώσει τη σημαντική θέση που κατέχει η Κύπρος ως εκδότης ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι «η οικονομία της χώρας δεν βρίσκεται σε κάποιο μεταβατικό στάδιο, αλλά είναι μία ανοικτή, πλήρως ελεύθερη οικονομία, με ισχυρή, σταθερή ανάπτυξη και χαμηλό επίπεδο ανεργίας».

Ενδιαφέρον και στην Κύπρο

Μιλώντας στη StockWatch, ο Χριστάκης Πατσαλίδης, στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, ανέφερε ότι η Τράπεζά Κύπρου συνηθίζει να επενδύει σε ομόλογα οργανισμών και κυβερνήσεων σε ξένο νόμισμα, διοχετεύοντας έτσι μέρος των καταθέσεων της τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα. Το αξιόγραφο θα είναι διαθέσιμο και για πελάτες του Private Banking στο εξωτερικό όπως και στην Κύπρο οι οποίοι θα ήθελαν να επενδύσουν σ’ αυτό. Προϋπόθεση όμως είναι να εισαχθεί το χρεόγραφο στη δευτερογενή αγορά. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τιμολόγηση του αξιόγραφου ήταν πολύ ευνοϊκή για την Κυπριακή δημοκρατία παρά το γεγονός ότι η Τσεχία προέβη σε έκδοση χρεογράφου για τριπλάσιο ποσό, διότι οι θεσμικοί επενδυτές έλαβαν υπόψην ότι η Κύπρος προσφεύγει σπάνια σε εξωτερικό δανεισμό.

Ο Σοφρώνης Ετεοκλέους, στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας, ανέφερε ότι ο εξωτερικός δανεισμός είναι επιβεβλημένος ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε μια οικονομία, όπως π.χ τα επιτόκια, για σκοπούς εξισορρόπησης του χαρτοφυλακίου δανεισμού. Παράλληλα, με τις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας με απορρόφηση ρευστότητας ή με την άσκηση τιμολογιακής πολιτικής (σ.σ. επιτοκιακής), μπορούν να αποφευχθούν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί σε εξωτερικό δανεισμό μετά τις μεγάλες πιέσεις στα μακροπρόθεσμα επιτόκια που δημιούργησε το δημοσιονομικό έλλειμμα τα τελευταία χρόνια. Η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης, είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση των δεκαετών χρεογράφων να αυξηθούν σε διάστημα ενός έτους κατά σχεδόν 200 μονάδες βάσεις.

Πώς καλύφθηκε η έκδοση

Ποσοστό 37% της έκδοσης έχει αποκτηθεί από επενδυτές με έδρα τη Γερμανία, 16% από επενδυτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, 10% από επενδυτές με έδρα την Αυστρία, 9% από επενδυτές με έδρα την Ελβετία και 5% από επενδυτές με έδρα την Ελλάδα. Πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι μέρος του ευρωχρεογράφου αποκτήθηκε και από κυπριακούς θεσμικούς επενδυτές, όπως την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα. Και οι δύο τραπεζικοί οργανισμοί ανήκαν στους εννέα βοηθούς έκδοσης. Το χρεόγραφο είχε εκδοθεί την 8η Ιουλίου, με κοινούς αναδόχους της έκδοσης τις τράπεζες CSFB και UBS, στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Χρεογράφων (ΕΜΤΝ) ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά την πρόσφατη αναθεώρησή του.

Του Στέλιου Ορφανίδη