You are here

Εξαγγέλθηκε η Επιτροπή Απασχόλησης

12/01/2004 15:55
Την θέσπιση της ανεξάρτητης Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση και μελέτη της απασχόλησης και της ανεργίας στον τόπο μας, καθώς επίσης και η υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής σε ζητήματα απασχόλησης, εξήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Στην Επιτροπή της οποίας θα προεδρεύει ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΚ – ΠΕΟ – ΔΕΟΚ – ΟΕΒ – ΚΕΒΕ) ενώ όταν θα κρίνεται σκόπιμο για την πιο σφαιρική αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων, η ΕΕΑ, θα διευρύνεται με τη συμμετοχή και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών και άλλων Φορέων που ασχολούνται με την απασχόληση και την κατάρτιση εργατικού δυναμικού.

Στη σύσταση της Επιτροπής και τις αρμοδιότητες της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, που ακολούθησε ευρείας σύσκεψης με τους ηγέτες των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, η ΕΕΑ θα αποτελεί το επίσημο συμβουλευτικό όργανο το οποίο θα παρακολουθεί και θα διαμορφώνει προτάσεις προς την κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας: Για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, την παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση, την αναθεώρηση του, την απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μάκης Κεραυνός, σημείωσε ότι το ποσοστό απασχόλησης κατά το 2003, ήταν στο 69,2% ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,1%, από το 3,3% κατά το 2002, το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στις 25 χώρες της ΕΕ μετά το Λουξεμβούργο, με ποσοστό 2,8% και την Ολλανδία, με ποσοστό 2,7%.

Βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας ήταν η καθυστέρηση στην επαναλειτουργία των ξενοδοχείων και άλλων παρεμφερών επιχειρήσεων λόγω του πολέμου στο Ιράκ καθώς και η αύξηση των απολύσεων κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2003. Σε ότι αφορά τα δύο φύλα, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι η ανεργία των γυναικών ανήλθε το 2003 στο 4,5% του Οικονομικά Ενεργού Πληθυσμού σημειώνοντας αύξηση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων.

Ανταγωνιστικότητα

Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξε επίδραση της ανταγωνιστικότητας στην αύξηση της ανεργίας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως το θέμα της ανταγωνιστικότητας είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και δεν είναι δυνατό με γενικό χαρακτηρισμό να πει κανείς ότι τα προϊόντα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι ανταγωνιστικά.

«Υπάρχουν προϊόντα - και όταν λέω προϊόντα εννοώ και υπηρεσίες - που είτε έχουν ειδικότερα πλεονεκτήματα, άλλα που μπορεί να στοιχίζουν πιο πολύ», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος που επανέλαβε πως «η επίτευξη μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας συνεπάγεται σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας και σημαντική βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τα οποία παράγει η Κύπρος».

«Γνωρίζω ότι όταν μιλούμε για ανταγωνιστικότητα πολλοί σκέφτονται τη μείωση των τιμών και των ημερομισθίων. Νομίζω ότι όσοι έχουν τέτοιες απόψεις κυνηγούν χίμαιρες, γιατί ούτε πρακτικά είναι εφικτό, ούτε κοινωνικά αποδεκτό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.