You are here

Έξοδος στις αγορές με 4%

28/04/2015 18:19
Στο 4% ανήλθε η μέση απόδοση της σημερινής έκδοσης 7ετών κυβερνητικών ομολόγων προς ξένους επενδυτές.

Λήφθηκαν σχεδόν διπλάσιες αιτήσεις από τις οποίες €1 δισ. έγιναν αποδεκτές.

Αυτή ήταν η πρώτη έκδοση χρεογράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας που απευθύνεται σε ξένους επενδυτές μετά από τον Ιούνιο του 2014.

Η απόδοση της έκδοσης του Ιούνη είχε ανέλθει στο 4,85%.

Η απόδοση του 10ετούς χρεογράφου (λήξης 2020) στις δευτερογενείς αγορές κυμάνθηκε σήμερα στα 3,5%.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου διαχείρισης χρέους η Κυπριακή Δημοκρατία με πιστοληπτική αξιολόγηση B3/B+/ B-/BL ( stable/positive/positive/ stable) από τους Οίκους Moody's /S& P/Fitch /DBRS έχει εκδόσει σήμερα νέο ομόλογο αναφοράς ύψους €1 δισ. με ημερομηνία λήξης την 6η Μαΐου 2022.

Όπως προστίθεται, το ονομαστικό επιτόκιο καθορίστηκε στο 3,875% με τιμή πώλησης 99.250, δηλαδή με περιθώριο +367 μονάδων βάσεως πάνω από τις τιμές αναφοράς «mid-swap» και +404.2 μονάδες βάσεως πάνω από το γερμανικό ομόλογο λήξεως 2022 (2% Jan-2022 DBR).

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4%. Ημερομηνία έκδοσης είναι 6 Μαΐου 2015. Οι τράπεζες BARCLAYS, HSBC, MORGAN STANLEY και SG CIB ενήργησαν από κοινού ως ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης.

Επιβεβαιώνεται η αποκατάσταση εμπιστοσύνης

O υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έκδοσης χρέους, τόνισε ότι αποτελεί μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

«Είναι μία εξέλιξη που δείχνει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο πως οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την κυπριακή οικονομία είναι θετικές», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως η εξέλιξη αυτή σε συνάρτηση με άλλες εξελίξεις της τελευταίας περιόδου όπως ήταν η άρση των περιοριστικών μέτρων και η υπερψήφιση κάποιων νομοσχεδίων που εκκρεμούσαν στη βουλή δημιουργούν τις προοπτικές μίας νέας ώθησης της κυπριακής οικονομίας για έξοδο από την ύφεση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι θα απαλλαγούμε από την τρόικα με συγκεκριμένες κινήσεις και όχι με βερμπαλισμούς, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην κυπριακή οικονομία να λειτουργήσει χωρίς εξαρτήσεις που μέχρι σήμερα είναι αναγκαίες.

Ταυτόχρονα είναι η μόνη οδός που υλοποιείται μέσα από τις πολιτικές μεταρρύθμισης και εξυγίανσης οικονομίας που θα οδηγήσει και στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Ερωτηθείς πως και που θα διοχετευτεί η άντληση του €1 δισ. ο υπουργός οικονομικών ανέφερε πως βασικός σκοπός είναι η εξόφληση ακριβότερου δανεισμού ο οποίος αντλήθηκε από την εσωτερική αγορά.

«Συνεπώς θα υπάρξει μία άμεση εξοικονόμηση για το κράτος στη μορφή λιγότερων τόκων που πρέπει να πληρώσουμε ενώ ταυτόχρονα η εξόφληση εσωτερικού δανεισμού με νέο εξωτερικό δανεισμό αποτελεί και μία άμεση ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας», παρατήρησε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι ανάγκες της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με την επίσημη χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ θα είναι χαμηλότερες, διότι, όπως εξήγησε, οι κυπριακές τράπεζες δεν χρειάστηκαν και δεν θα χρειαστούν περαιτέρω κρατική στήριξη καθώς είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έχουν καταφέρει να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια.

Επίσης τα ελλείμματα του προϋπολογισμού έχουν περιοριστεί κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να φορτώσουμε πρόσθετο βάρος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του τόπου υπό τη μορφή αυξημένου χρέους το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αναγκαίο.