You are here

Εξοικονόμηση €100 εκ. ετησίως από πέναλτι πρόωρης σύνταξης

18/06/2019 15:13

Ποσό που ανέρχεται γύρω στα €100 εκ. το χρόνο, υπολογίζεται ότι εξοικονομείται από την εφαρμογή της αναλογιστικής μείωσης (πέναλτι) του 12% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης στα 63 έτη αντί στα 65.

Η επιτροπή εργασίας συζήτησε σήμερα θέματα που έχουν να κάνουν με τις χαμηλές συντάξεις και το πέναλτι του 12%, με βουλευτές και συντεχνίες να επισημαίνουν την ανάγκη επανεξέτασης του εν λόγω μνημονιακού μέτρου που επιβλήθηκε εν καιρώ τρόικας, ειδικότερα για τις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων και εργαζομένων σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Το υπουργείο εργασίας στοχεύει μέσα από σχετική αναλογιστική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, να καταλήξει σε λύσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός δικαιότερου συστήματος απόδοσης συντάξεων.

Βλέπει στρεβλώσεις το υπουργείο

Ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας κοινωνικών ασφαλίσεων Κωνσταντίνος Σταυράκης, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, έκανε λόγο για στρεβλώσεις του συστήματος συντάξεων που γίνονται σήμερα αντιληπτές.

Η μεγαλύτερη στρέβλωση, όπως είπε, αφορά στο ότι εάν εργαζόμενος συνεισφέρει για 15 χρόνια δικαιούται την κατώτατη σύνταξη, ακριβώς ότι δικαιούται ένας εργαζόμενος εάν συνεισφέρει 20 χρόνια ή μέχρι και 27 χρόνια. 

Αναφέρθηκε σε «κενό» που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά τα 15-27 χρόνια, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα για τους εργαζόμενους, ώστε να συνεχίζουν τις εισφορές στο ΤΚΑ για περισσότερα χρόνια.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κατηγοριοποίηση ανάμεσα στα χρόνια εισφορών, ώστε όσοι εργάζονται και εισφέρουν περισσότερο να λαμβάνουν πιο ψηλή σύνταξη από την κατώτατη, κάτι που θα λειτουργήσει και ως κίνητρο, όπως είπε. Παράλληλα, επεσήμανε πως είναι πλέον μικρό το ποσοστό όσων φτάνουν τα 47 χρόνια εισφορών.

Τέσσερα κριτήρια για λύσεις μέσω αναλογιστικής μελέτης

Ο κ. Σταυράκης σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διεξαγωγή αναλογιστικής μελέτης, στο πλαίσιο της οποίας δίνεται μεγάλη σημασία στο να εξεταστούν οι διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και το πώς επιδρούν τα διάφορα κενά στην κάθε κατηγορία.

Οι λύσεις στις οποίες στοχεύει να καταλήξει η υπηρεσία μετά την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης, βασίζονται όπως αναφέρθηκε σε τέσσερα κριτήρια.

Αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, αφορούν στη μείωση του ποσοστού φτώχειας των συνταξιούχων σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο 21% από 46% πριν από τρία χρόνια, στην επάρκεια ενός ελάχιστου αλλά αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου, στην ενθάρρυνση και κίνητρα για την παραμονή στην αγορά εργασίας και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΤΚΑ και των δημόσιων οικονομικών.

Πρώτα αναλογιστική μελέτη, μετά διάλογος

Εκπρόσωποι των συντεχνιών και εμπλεκόμενων φορέων χαρακτήρισαν το μέτρο άδικο και τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων και διεξαγωγής διαλόγου σε βάθος. Παράλληλα, επικεντρώθηκαν στην ανάγκη επανεξέτασης της εφαρμογής του πέναλτι ιδιαίτερα στις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων και εργαζομένων σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Εκπρόσωποι των εργοδοτών επεσήμαναν ότι τα οποιαδήποτε μέτρα θα πρέπει να προωθηθούν με σύνεση ώστε να μην προκύπτουν άλλα προβλήματα, τονίζοντας την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του ΤΚΑ.

Απαντώντας σε παρατηρήσεις των παρευρισκομένων, ο κ. Σταυράκης σημείωσε ότι σε άλλες χώρες καταργείται η διαφοροποίηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης αναλόγως του επαγγέλματος και πως αντί αυτού, διατηρείται το ίδιο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με ταυτόχρονη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα διάφορα επαγγέλματα.

Σε ότι αφορά την έναρξη διαλόγου μεταξύ του υπουργείου και των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με τις συντάξεις, ανέφερε ότι για να ξεκινήσει ο διάλογος πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη για να τεθεί προς συζήτηση, κάτι που το υπουργείο στοχεύει ότι θα γίνει εντός του έτους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντρέας Φακοντής σημείωσε ότι η επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα πριν το τέλος του χρόνου ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης και του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι το πέναλτι του 12% είναι μια πληγή που άφησε η οικονομική κρίση και πως η κατάργηση ή τροποποίηση του μέτρου, θα ενθαρρύνει περισσότερο κόσμο που θέλει να αφυπηρετήσει, βοηθώντας παράλληλα, στη δημιουργία κενών θέσεων εργασίας προς κάλυψη.

Τόνισε την ανάγκη η θεσμοθετημένη σύνταξη γήρατος που παραχωρείται από το ΤΚΑ και το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, να συμποσούνται σε ύψος που να διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και να μην είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, υποστηρίζοντας ότι το πέναλτι του 12% θα πρέπει σε πρώτο στάδιο να καταργηθεί για τις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων και εργαζομένων σε βαριά επαγγέλματα.

Προς αύξηση το επίδομα διακίνησης αναπήρων

Η επιτροπή εργασίας εξέτασε εξάλλου, νομοσχέδιο που αφορά στην αύξηση του επιδόματος διακίνησης αναπήρων.

Με βάση το νομοσχέδιο, το επίδομα διακίνησης για ανάπηρους θα αυξηθεί κατά 50%, από €51 σε €75 και από €102 σε €150, για τις δύο κατηγορίες για τις οποίες εφαρμόζεται.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Αντρέα Κυπριανού, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου έχουν αυξηθεί κατά 1900 οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος, συμπεριλαμβάνοντας τυφλά άτομα.

Της Μαρίας Χαμπή