You are here

Φ. Καλοζώης: Εξόφληση υφιστάμενου χρέους με νέα ομόλογα

07/07/2020 07:04

Την αντικατάσταση υφιστάμενου πιο ακριβού δανεισμού με νέο επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω έκδοσης νέων ομολόγων από τις διεθνείς αγορές ύψους €0,5 δισ.

H Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε στην Citi, στην Deutsche Bank, στην Goldman Sachs International Bank και στην HSBC ως σύμβουλους για μια διπλή έκδοση μέσω του επανανοίγματος υφιστάμενων ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας λήξης στις 3 Δεκεμβρίου 2024 και 21 Ιανουαρίου 2040 με ελάχιστο ποσό έκδοσης €250 εκ. για έκαστη συναλλαγή, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο επικεφαλής του γραφείου διαχείρισης δημόσιου χρέους Φαίδωνας Καλοζώης, με την έκδοση τα οφέλη είναι πολλαπλά.

«Μας δίνεται η δυνατότητα να εξοφλήσουμε υφιστάμενο χρέος με πιο χαμηλά επιτόκια με πιο μακροπρόθεσμη διαχείριση χωρίς να διαταραχθούν τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους», τονίζει.

Επίσης, προσθέτει, η συναλλαγή δεν αναμένεται να αυξήσει το δημόσιο χρέος μόνιμα αλλά μόνο τις μέρες της συναλλαγής καθώς το χρέος θα μειωθεί με την αντικατάσταση του δανεισμού.

Κληθείς να απαντήσει ποιο χρέος θα αντικατασταθεί, ο κ. Καλοζώης σημείωσε ότι οι επιλογές είναι πολλές μεταξύ των οποίων και η εξόφληση εγχώριου ομολόγου €750 εκ. με επιτόκιο 2,75%.

Κληθείς να απαντήσει μέχρι πότε τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, απάντησε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 σύμφωνα και με τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική του γραφείου.

Όσον αφορά το ποσό της έκδοσης, ο κ. Καλοζώης σημείωσε ότι η ανακοίνωση κάνει λόγο για €250 εκ. από κάθε ομόλογο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch στοχεύεται η άντληση ποσού €750 εκ.

Της Γεωργίας Χαννή