You are here

Α. Γιασεμίδης: Εισήγηση τα RAIFs να αγοράζουν ΜΕΔ

17/04/2021 06:00

Θα πρέπει να συνεχίσουμε με μεθοδικότητα να χτίζουμε το καλό όνομα του τομέα των επενδυτικών ταμείων, σημειώνει ο πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Γιασεμίδης σημειώνει ότι θα πρέπει να εκσυγχρονίζουμε διαρκώς τη σχετική νομοθεσία και να προσελκύουμε διαχειριστές και επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό καθώς αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές στην προσπάθεια που καταβάλλουμε.

Επισημαίνει ότι θα πρέπει να προσφέρουμε ένα καλύτερο επενδυτικό προϊόν.

«Παράγοντες όπως η συνολική σταθερότητα της χώρας συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτίωση του επενδυτικού της προφίλ και ενισχύουν τις προσδοκίες του εκάστοτε επενδυτή. Άλλα χαρακτηριστικά που αναμένεται να βοηθήσουν είναι η ταχύτητα, η ευελιξία και η θετική προσέγγιση. Βέβαια, πιο σημαντικό απ’ όλα στο τέλος της μέρας είναι η απόδοση. Αν ο επενδυτής δεν πιστεύει ότι θα έχει όφελος από μία επένδυση, τότε δεν θα την υλοποιήσει γιατί θα είναι κι αυτός υπόλογος είτε στον δικό του οργανισμό είτε σε άλλους επενδυτές. Εκσυγχρονισμός, εξωστρέφεια, λειτουργικότητα και προσιτές τιμές είναι αυτά που θα προσελκύσουν θεσμικούς επενδυτές στην Κύπρο», τονίζει.  

Σημειώνει ότι το 2020 ήταν μία αρκετά καλή χρονιά για τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο, ο οποίος συνέχισε να μεγαλώνει. Αντίστοιχα, αυξήθηκε και ο αριθμός των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων, οι οποίοι επέλεξαν την Κύπρο ως βάση τους».

Επισημαίνει επίσης ότι καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες και μεταξύ άλλων «10-15 διαχειριστές από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκδηλώσει απτό ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση στην Κύπρο μετά το Brexit».

Ο πρόεδρος του CIFA σημειώνει επίσης ότι γίνονται ενέργειες ώστε οι Εγγεγραμμένοι Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (RAIFs) που ιδρύονται στην Κύπρο να μπορούν να επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι το οποίο επιτρέπεται σε άλλες χώρες.

Τονίζει ότι πέραν των €2 δισ. έχουν επενδυθεί στην κυπριακή οικονομία από τα επενδυτικά ταμεία σε τομείς όπως η ενέργεια (€246 εκατ.), οι βιώσιμες επενδύσεις (€28 εκατ.), η ναυτιλία (€72 εκατ.) και η χρηματοπιστωτική τεχνολογία (€30 εκατ.).

Τέλος υπογραμμίζει ότι ο θόρυβος με τα διαβατήρια έχει πλήξει την εικόνα της Κύπρου διεθνώς και επίσης ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης: «Επένδυση πλέον δεν είναι μόνο όταν έρθει κάποιος και αγοράσει ένα κτίριο ή ένα ξενοδοχείο. Ενδεχομένως η πιο σημαντική επένδυση και με μακροχρόνια οφέλη να είναι η κάθοδος μιας πολυεθνικής εταιρίας, η οποία θα μεταφέρει μέρος των εργασιών της στην Κύπρο».

Δείτε ολόκληρο το κείμενο στη στήλη «Συνεντεύξεις»

Της Γεωργίας Χαννή