You are here

Gordian Holdings: Κορυφαίος επενδυτής ΜΕΔ στην Κύπρο

28/06/2019 17:29

Η εταιρεία Gordian Holdings Limited, ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου από χρηματοδοτικά κεφάλαια που διαχειρίζονται θυγατρικές εταιρείες της Apollo Global Management.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συναλλαγή αφορά στη νομική ολοκλήρωση του έργου Helix (Project Helix) και αποτελεί τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου του, το οποίο περιλαμβάνει 14,024 δάνεια εταιρικών και μικρομεσαίων οφειλετών με το σύνολο των δανειακών συμβάσεων να αγγίζει σχεδόν τα €5.7 δισ. τα οποία είναι εξασφαλισμένα από 9,065 ακίνητα από την Τράπεζα Κύπρου στην Gordian Holdings που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 2019.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χαρτοφυλάκιο για μια μεταβατική περίοδο υπό την επίβλεψη της Gordian Holdings. Η συναλλαγή έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Η συναλλαγή αποτελεί την πρώτη αγορά ΜΕΔ με εξασφαλίσεις που λαμβάνει χώρα στην Κυπριακή Δημοκρατία ενώ θεωρείται, η μεγαλύτερη, ως σήμερα, μεταβίβαση χαρτοφυλακίου δανείων που έχει πραγματοποιηθεί  σε Ελλάδα και Κύπρο.

Επίσης, λειτουργεί ως σημαντικό ορόσημο για τη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στην κυπριακή οικονομία, όπως αναφέρεται και στη σχετική έκθεση των οίκων αξιολόγησης S&P και Fitch που εξέλαβαν τη Συναλλαγή ως βασικό παράγοντα στην απόφασή τους να αναβαθμίσουν το δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα.

Η Gordian Holdings έχει εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως εταιρεία απόκτησης και διαχείρισης δανείων και πιστωτικών απαιτήσεων, και στοχεύει να εναρμονίσει τη διαχείριση του Χαρτοφυλακίου με τις βέλτιστες πρακτικές της αγοράς τηρώντας τα ισχύοντα ρυθμιστικά πλαίσια και τις σχετικές νομοθεσίες.

Η εταιρεία εδρεύει στη Λευκωσία, με γραφεία στη Λεμεσό και Λάρνακα, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία πρόσληψης στελεχών για διάφορες θέσεις του οργανωτικού της σχήματος, στοχεύοντας στη συμβολή της ανάκαμψης και ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας.