You are here

Γραφείο μελέτης των Κινδύνων στο ΧΑΚ

08/05/2002 14:09
· Εισηγείται στο υπ. Οικονομικών ο καθηγητής Σταύρος Ζένιος
· Απόψε ημερίδα για τα πορίσματα έρευνας του CIIM


Τη δημιουργία Γραφείου Διαχείρισης Κινδύνων (Risk Management Services Bureau) για την παρακολούθηση της κυπριακής αγοράς, εισηγείται προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρος Ζένιος.

Μιλώντας αποκλειστικά στην Stockwatch, ο κ. Ζένιος ανέφερε ότι η εισήγηση θα υποβληθεί επίσημα σήμερα, κατά τη διάρκεια ημερίδας στην οποία θα παρουσιασθούν τα πορίσματα σχετικής μελέτης που ανέλαβαν ερευνητικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας ΕΡΜΗΣ (πανεπιστήμιου Κύπρου) και του RiskLab (Cyprus), για τους κινδύνους στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, στην οποία θα παραστούν τόσο ο Τάκης Κληρίδης, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο γενικός διευθυντής του ΧΑΚ, καθώς και μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Σύμφωνα με την εισήγηση, κάθε εταιρία που ασχολείται με το χρηματιστήριο, όπως Τράπεζες, Ασφαλιστικές εταιρίες, Επενδυτικοί Οργανισμοί και Ταμεία Προνοίας, θα πρέπει να αποκτήσουν είτε δικές τους ομάδες με εξειδικευμένο προσωπικό, είτε να εξασφαλίζουν υπηρεσίες, για την μέτρηση και διαχείριση των χρηματοοικονομικών κινδύνων. Η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών μέτρησης των κινδύνων και η επί επιστημονικής βάσεως διαχείριση τους, είναι επιτακτική «εκ των ων ουκ άνευ» αναγκαιότητα, τόνισε ο κ. Σταύρος Ζένιος, σημειώνοντας, ότι η απουσία τέτοιου Γραφείου, αποτελεί μια σοβαρότατη παράλειψη, με αρνητικότατες και ήδη ορατές τις δυσμενείς συνέπειες, για την πορεία του ΧΑΚ.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης, λειτουργούν ήδη, ενώ ανάλογο Γραφείο που λειτουργεί στο Χονγκ Κονγκ εξυπηρετεί τις οικονομίες σε όλη την Άπω Ανατολή, ενώ στο Μεξικό έχει υιοθετηθεί και υποστηρίζεται από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας Risk Management Services Bureau.

Ο Σταύρος Ζένιος με τον καθηγητή David Saunders του CIIM (Cyprus International Institute of Management) ηγούνται των ερευνητικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας ΕΡΜΗΣ (πανεπιστήμιου Κύπρου) και του RiskLab (Cyprus).

Του Κυριάκου Κυριακίδη