You are here

Χ. Γεωργιάδης: Ενισχύεται το νομοθετικό πλαίσιο εκποιήσεων

17/04/2018 10:47

Η κυβέρνηση προωθεί τη βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας και εκποιήσεων τα οποία μαζί με τη θέσπιση των τιτλοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας, έχουν στόχο την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της οικονομίας, ανέφερε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο 8ο οικονομικό φόρουμ, ο υπουργός σημείωσε ότι για την οριστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο των νέων εποπτικών απαιτήσεων εντάσσεται και η δημιουργία εξωτραπεζικού φορέα διαχείρισης των δανείων.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης ακολουθούν τις πιέσεις που ασκούν οι εποπτικές αρχές της ΕΕ για την επίλυση του προβλήματος.

«Ανάλογα με την οριστικοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για το συνεργατισμό και στη βάση όρων που θα θέσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόσταση του κράτους από τη διαχείριση του φορέα και πρέπει να θεωρείται επιθυμητή η μελλοντική συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στο Φορέα θα μπορούν να μεταφερθούν και άλλα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, από άλλες τράπεζες που το επιθυμούν», τόνισε.

Σημείωσε ότι θα στηριχθούν οι δανειολήπτες που συνεργάζονται και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τονίζοντας ότι «δεν θα χαριστεί κανένα δάνειο, διότι οι εισπράξεις του Φορέα από τους δανειολήπτες, και όχι οι επιβαρύνσεις προς τους φορολογουμένους, θα είναι αυτές που θα οδηγήσουν στην αποπληρωμή της επιβάρυνσης που το κράτος έχει σήμερα αναλάβει».

Αναφερόμενος στους στόχους πολιτικής που έχουν ευρωπαϊκή διάσταση, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις κοινές πρωτοβουλίες για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, αλλά την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως η Κύπρος θα διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής.
 
«Γενικά, έχουμε την άποψη ότι τα όποια νέα βήματα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν πρέπει να επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών, ούτε και πρέπει να δημιουργούν αχρείαστο διοικητικό βάρος ειδικά για μικρά κράτη-μέλη, αλλά πρέπει αντιθέτως να απελευθερώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις των οικονομιών μας, να βασίζονται στην αρχή της επικουρικότητας, δηλαδή να διατηρούν τη λήψη αποφάσεων στο εγγύτερο προς τον πολίτη επίπεδο και να απολαμβάνουν αδιαμφισβήτητης δημοκρατικής νομιμοποίησης» τόνισε.
 
Επαναλαμβάνοντας ότι θέση της κυβέρνησης δεν είναι η επιβολή νέων φορολογιών, είπε ότι «μέσα από τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών όχι μόνο θα αποτραπεί το όποιο ενδεχόμενο φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά η κυβέρνηση επιθυμεί να δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν να συνεχίσει να προωθεί φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις.
 
Παράλληλα όμως, θα πρέπει να αναμένονται και κινήσεις που θα ενισχύσουν τον φορολογικό έλεγχο και που θα πατάξουν την φοροδιαφυγή, είπε.

Φορολογική δήλωση από όλους

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο υπουργός, ανέφερε ότι είναι επιβεβλημένη και θα προωθηθεί η υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους, έστω και εάν δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση. Μόνο έτσι θα υπάρχει συνολική εικόνα για την φορολογική μας βάση», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
 
Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση προκρίνει την πραγματοποίηση προσεκτικών και λελογισμένων βημάτων περαιτέρω εμβάθυνσης στον τομέα της οικονομίας και ότι θα εργαστεί για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, μέσω της οποία θα διασφαλιστεί οριστικά η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στη δική μας χώρα.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σημαντική και την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, η οποία θα επιτρέψει την αποτελεσματική κινητοποίηση κεφαλαίων, προς όφελος των επενδύσεων σε κάθε κράτος μέλος, ενώ επανέλαβε την ξεκάθαρη επιθυμία για διατήρηση όσο το δυνατόν πιο στενών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο και στη μετά-Brexit εποχή.
 
Την ίδια ώρα, τόνισε τη σημασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ανέφερε ότι η προώθησή της αποτελεί σημαντικότατη κυβερνητική επιδίωξη και ότι έχουν ήδη προϋπολογιστεί και τεθεί σε τροχιά υλοποίησης έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, που θα αλλάξουν πραγματικά το πρόσωπο της δημόσιας υπηρεσίας.
 
Σε ότι αφορά την απασχόληση στο δημόσιο τομέα, ο κ. Γεωργιάδης έστειλε το μήνυμα ότι η προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στις δομές και διαδικασίες του δημοσίου πρέπει να είναι εθνικός στόχος και ότι καμία κυβερνητική υπηρεσία δεν μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της χωρίς μεταρρύθμιση, αλλά μόνο με προσλήψεις προσωπικού.
 
Όπως ανέφερε, παρατηρείται συνεχής στο εκπαιδευτικό προσωπικό, κάτι που όπως είπε θα απασχολήσει την κυβέρνηση, όπως και η μόνιμη επωδός τμημάτων και υπηρεσιών του δημοσίου που θεωρούν την αύξηση της στελέχωσης τους ως τη μόνη απάντηση στις όποιες υστερήσεις. 

Αυστηρότεροι όροι για δάνεια

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι το σύνολο του δανεισμού προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Κύπρου, από €21.1 δισ. το 2003 έφτασε στα €72.5 δισ. το 2012. Επρόκειτο για μια μη-βιώσιμη πιστωτική επέκταση, η οποία κακός αφέθηκε να λάβει αυτές τις διαστάσεις και η οποία τελικά επιβάρυνε την οικονομία οδηγώντας στο πρόβλημα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόσθεσε ότι μέχρι το 2014 κανείς δεν μετρούσε καν πόσα ήταν τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, ούτε και υπήρχαν ενιαία και αξιόπιστα κριτήρια κατάταξης. «Έκτοτε η πρόοδος που έχει γίνει είναι σημαντική. Άλλαξαν πολλά σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι ξανά διαθέσιμος και μάλιστα με τα χαμηλότερα επιτόκια που είχαμε ποτέ στη χώρα μας. Οι διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης δανείων είναι πλέον πολύ πιο αυστηρές και έτσι ακριβώς πρέπει να είναι. Οι τράπεζες άντλησαν νέα κεφάλαια και αύξησαν τις προβλέψεις τους, ενώ δημιούργησαν μηχανισμούς αναδιαρθρώσεων που προηγουμένως απουσίαζαν εντελώς», σημείωσε.

Ως αποτέλεσμα, είπε ο ιδιωτικός δανεισμός από τα €72 δισ. έχει μειωθεί στα €50 δισ. είναι δηλαδή σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του 2008. Η δε μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων προσεγγίζει το 40% του ΑΕΠ και είναι η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη.

Τα σημαντικότερα έργα της επόμενης 5ετίας

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο υπουργός οικονομικών παρέθεσε σειρά από νέα έργα και νέες πολιτικές που είναι ήδη τροχοδρομημένες και μίλησε για «φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην αδογμάτιστη επανεξέταση της κυβερνητικής πρότασης για μερική αποκρατικοποίηση της CYTA, με την προσέλκυση στρατηγικού-συνεργάτη επενδυτή, προτού να είναι πολύ αργά, καθώς επίσης του κρατικού λαχείου και του ΧΑΚ, στην εμπορική αξιοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας, και στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού, που περιλαμβάνει όχι μόνο τη δημιουργία υποδομών για την χρήση φυσικού αεριού, αλλά και ψήφιση του πλαισίου διαχείρισης των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο.

Της Ηρώς Ευθυμίου