You are here

Χ. Γεωργιάδης: Να υποβάλουν όλοι αίτηση για το «Εστία»

27/06/2019 12:21

Την θέση ότι όλοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο σχέδιο Εστία, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, επισημαίνοντας ότι βασική πρόνοια του σχεδίου προβλέπει ότι από τη μέρα που υποβάλλεται η αίτηση, αναστέλλονται όλα τα μέτρα εκποιήσεων εναντίον των δανειοληπτών.

«Η εισήγησή μου θα ήταν να πάνε όλοι να υποβάλουν αίτηση» είπε, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες δεσμεύονται πως με την υποβολή της αίτησης, θα ανατέλλουν όλα τα μέτρα εκποιήσεων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι με την υποβολή αίτησης για το σχέδιο Εστία, θα διαφανεί εάν οι δανειολήπτες είναι βιώσιμοι ή όχι και θα υπάρχει προοπτική ένταξής τους σε άλλα σχέδια.

Απαντώντας σε επικρίσεις περί της καθυστέρησης στην υλοποίηση του Εστία, ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο εγκρίθηκε το σχέδιο από την Κομισιόν με την έγκριση του σχετικού κονδυλίου (€33 εκ.) να ακολουθεί τον Ιανουάριο. Σημείωσε ότι εντός ημερών το σχέδιο στάλθηκε στη νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και πως η νομική υπηρεσία το απέστειλε πίσω αυτό τον μήνα, οπότε και σε διάστημα ημερών εγκρίθηκε από το υπουργικό.

«Ευτυχώς, δεν θεωρώ ότι ανατρέπεται ο σχεδιασμός που προέβλεπε καταβολή των πρώτων πληρωμών το Δεκέμβριο» είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση που προέκυψε δεν επηρεάζει τους δανειολήπτες.

Δεν εξετάζεται Εστία 2, προς το παρόν

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί και δεν εξετάζεται οποιοδήποτε σχέδιο ανάλογο του Εστία, για τους ευάλωτους, μη βιώσιμους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο σχέδιο Εστία.

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών ανέφερε ότι «δεν μπορούμε και δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή δεύτερο ή τρίτο σχέδιο» ενώ, ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης ανακοίνωσε ότι το Εστία 2 θα είναι στα πρώτα θέματα που θα συζητηθούν από την επιτροπή, με την επάνοδό της το φθινόπωρο.

«Για να μπορέσουμε να εξετάσουμε με σοβαρότητα επόμενα βήματα, συμπληρωματικά σχέδια ή τυχόν αναπροσαρμογές στο σχέδιο Εστία, πρέπει να έχουμε μια συνολική εικόνα» είπε ο υπουργός.

Ανέφερε ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να ετοιμαστεί εκ των προτέρων γιατί δεν προσδιορίζεται εκ των προτέρων ποιος είναι βιώσιμος δανειολήπτης και ποιος όχι. Αυτό, είπε, είναι κάτι που θα διαφανεί με την εξέταση των αιτήσεων και την υλοποίηση των σταδίων που προβλέπει το σχέδιο Εστία.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η απόφαση του υπουργικού αναφέρει ξεκάθαρα ότι το υπουργείο εσωτερικών θα υποβάλλει στο υπουργείο οικονομικών πλήρη κατάλογο με τις περιπτώσεις που απορρίπτονται για λόγους μη βιωσιμότητας, οι οποίες θα εξετάζονται με την προοπτική ένταξής τους σε άλλα κυβερνητικά σχέδια.

Σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις εκ μέρους των δανειοληπτών ο δυνητικός αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 15 χιλ., αναφέροντας πως αποκλείεται να μην υπάρχει κανένας που να υπερβαίνει τα κριτήρια.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αναμένεται να υπάρξουν και άλλες, ιδιαίτερες περιπτώσεις οι οποίες δεν υπολογίστηκαν και για να εξεταστεί το τι μπορεί να γίνει για αυτές, θα πρέπει όπως είπε, να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εφαρμογής του Εστία, να υποβληθούν οι αιτήσεις και να δούμε πόσες εγκρίθηκαν ή όχι για να ληφθούν αποφάσεις.

«Θα υπάρξουν περιπτώσεις που δεν θα είναι ξεκάθαρες και εμπίπτουν σε γκρίζα ζώνη» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι για αυτές θα υπάρχει περαιτέρω εξέταση μέσα από τρεις διαφορετικές επιτροπές, μια εκ μέρους των τραπεζών, μια κρατική και τέλος μια επιτροπή εξέτασης σχετικών ενστάσεων. Η τελική απόφαση επί των ενστάσεων θα εναπόκειται στον εκάστοτε υπουργό εργασίας.

Από Σεπτέμβριο οι αιτήσεις, από Δεκέμβριο οι πληρωμές

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράφει το κράτος με τις τράπεζες και τους μη τραπεζικούς οργανισμούς διαχείρισης δανείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) που θα συμμετέχουν στο σχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αποτελεί την πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου Εστία, η οποία αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι περισσότερες τράπεζες θα συμβληθούν καλύπτοντας έτσι τον μεγαλύτερο όγκο των ΜΕΔ που εμπίπτουν στο Εστία.

Σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η επίσημη ενημέρωση δανειοληπτών ώστε από το Σεπτέμβριο να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων εκ μέρους τους.

Το Δεκέμβριο όπως είπε, θα αρχίσουν οι πληρωμές στο πλαίσιο του σχεδίου, οι οποίες θα επαναλαμβάνονται κάθε Δεκέμβριο, νοουμένου ότι πληρούνται οι δανειολήπτες πληρούν τις υποχρεώσεις τους.

Για τον όγκο των αιτήσεων που αναμένεται να μαζευτεί, ανέφερε ότι η πρώτη δόση μπορεί να καταβληθεί μέχρι και τον Απρίλιο του 2020 και μετά, οι δόσεις θα επαναλαμβάνονται κάθε Δεκέμβριο.

Σημείωσε ότι οι παράμετροι του σχεδίου παραμένουν ως είχαν εγκριθεί από την Κομισιόν και πως την πρακτική εφαρμογή του θα αναλάβει το υπουργείο εργασίας στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Σύντομα όπως ανέφερε, με οδηγία του υπουργείου θα εκδοθούν οι αιτήσεις ώστε να αρχίσουν έγκαιρα να συμπληρώνονται από τους δανειολήπτες.

Χαρακτήρισε παράλληλα σημαντικό ότι οι αναδιαρθρώσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Εστία, θα είναι σε μεγάλο βαθμό τυποποιημένες αποτρέποντας χρονοβόρες διαδικασίες που προκύπτουν από διαφορές μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, όπως είπε.

Βουλευτές μέλη της επιτροπής απηύθυναν σωρεία ερωτημάτων στον υπουργό για θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων τους ευάλωτους δανειολήπτες που δεν θα εμπίπτουν στο σχέδιο Εστία, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά και τους συνεπείς δανειολήπτες και την επιβράβευσή τους.

Επίσης, ζήτησαν διευκρινήσεις αναφορικά με την ενεργοποίηση διαδικασίας εκποιήσεων μετά από αθέτηση αναδιαρθρωμένων υποχρεώσεων και εξαιρέσεις που αφορούν δάνεια του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Σε ότι αφορά τον ΟΧΣ ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι εξαιρέσεις αφορούν στεγαστικά δάνεια για κατοικίες που κτίστηκαν σε κυβερνητική γη, περιπτώσεις στις οποίες εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο Εστία, όπως είπε. Για αυτά σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι άλλο και πως ισχύει η ανάγκη ενός «υποσχεδίου».

Η επιτροπή αναμένεται να συνεχίσει τη συζήτηση στην επόμενή της συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα, με αναφορά και στο μνημόνιο συνεργασίας κράτους- τραπεζών.

Της Μαρίας Χαμπή