You are here

Χ. Γεωργιάδης: Πολύ λογικό το 15ετές επιτόκιο

20/02/2019 08:57

Η έκδοση για πρώτη φορά 15ετούς ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές από το οποίο αντλήθηκε €1 δισ. με επιτόκιο 2.75%, δείχνει τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση των διεθνών αγορών στην κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας πολύ λογικό το 15ετές επιτόκιο.

Τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική ένδειξη μακροπρόθεσμης εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία η οποία έχει μέγεθος €20 δισ.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, εξήγησε ότι «για τους συμπολίτες μας είναι δύσκολο να αντιληφθούν το άμεσο όφελος, το οποίο θα είναι έμμεσο και όχι άμεσο, αφού δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σήμερα στα κυπριακά δεδομένα των νοικοκυριών και των κυπριακών επιχειρήσεων».

Έμμεσα όμως, σημείωσε, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη «την οποία μπορούμε να αντιληφθούμε στην απουσία της. Περάσαμε περιόδους που δεν είχαμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε όχι μόνο για τόσης μακράς διάρκειας, αλλά ούτε και βραχυπρόθεσμο, ούτε και ένα ευρώ», ανέφερε. 

Επανέλαβε ότι το όφελος είναι μακροπρόθεσμο και στρατηγικής σημασίας ενώ υπάρχει και η πρακτική πτυχή ότι δηλαδή «σπρώχνουμε τη λήξη χρέους σε βάθος χρόνου για να μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση να διαχειριστούμε το οικονομικό όφελος. Η Κύπρος μπαίνει στο χάρτη πολύ σημαντικών επενδυτών, είτε είναι επενδυτικά ταμεία, είτε ασφαλιστικά, είτε τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίοι συστηματικά θα παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας για να δουν πως πάει η επένδυση τους».

Σημείωσε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία από τη μια οφείλεται στη βελτίωση των δεδομένων της οικονομίας και από την άλλη υποστηρίζει την παραπέρα θετική αναπτυξιακή προοπτική.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν βγήκαν για δεκαετές ομόλογο το οποίο θα είχε χαμηλότερο επιτόκιο διευκρίνισε ότι «όσον πιο βραχυπρόθεσμος είναι ο δανεισμός τότε τόσο πιο φθηνό είναι το κόστος.  Για παράδειγμα έχουμε πολύ βραχυπρόθεσμο δανεισμό του ενός μηνός ο οποίος αντλείται από το εσωτερικό, κυρίως τράπεζες και ταμεία προνοίας για τα οποία δεν πληρώνουμε τίποτα.  Αντίθετα, παίρνουμε για να δανείσουμε. Όσο όμως πιο μακροπρόθεσμη είναι η διάρκεια του χρέους τόσο πιο μεγάλο είναι το επενδυτικό ρίσκο και αυξάνεται το επιτόκιο».

Πρόσθεσε ότι «ένα κράτος δεν πρέπει να έχει μόνο βραχυπρόθεσμο δανεισμό αλλά ούτε και μόνο μεσοπρόθεσμο. Για να έχει μια αξιόπιστη διαχείριση του χρέους του πρέπει να επεκτείνεται και σε μακροπρόθεσμο δανεισμό».

Είπε ότι μέρος του δανείου θα καλύψει μέρος της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου του οποίου έχει αποπληρωθεί ήδη το ένα τέταρτο ενώ θα καλύψει και τη συνήθη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Της Ηρώς Ευθυμίου