You are here

Χ. Γεωργιάδης: Στην Κύπρο η μεγαλύτερη ανάπτυξη

23/07/2019 13:50

Οι επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας για το 2019 ενδέχεται να είναι οι καλύτερες της ευρωζώνης, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε ότι «με τον ίδιο τρόπο θα σχεδιάσουμε και για το 2020. Δηλαδή ένα προϋπολογισμό χωρίς ελλείματα αλλά με πλεονάσματα που να επιτρέπουν την ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους».

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μιλούσε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και τα μέλη του δημοσιονομικού συμβούλιου σημείωσε ότι, «συμφωνώ ουσιαστικά με το δημοσιονομικό συμβούλιο όσον αφορά την καταγραφή των δυνητικών κινδύνων για πιθανές εστίες που μπορεί να οδηγήσουν σε παρέκκλιση από αυτή την πορεία της οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι «καταγράφουμε και συμμεριζόμαστε τις υποδείξεις του δημοσιονομικού συμβουλίου και όλες οι προσπάθειες θα είναι προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων αλλά και μιας προσπάθειας για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας ούτως ώστε να βασίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας σε στέρεες βάσεις».

Παράλληλα είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το δημοσιονομικό συμβούλιο για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ενώπιον της νομικής υπηρεσίας ώστε να προωθηθούν στη βουλή.

Επεσήμανε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα είναι συνεχής.

Στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης, διαχώρισε σε δυο κεφάλαια την προσπάθεια διατήρησης του ευνοϊκού οικονομικού κλίματος.

«Το πρώτο κεφάλαιο είναι η αντιμετώπιση των κινδύνων που άρχισαν να διαφαίνονται όσον αφορά κυρίως τις δικαστικές αποφάσεις για τις απολαβές στο δημόσιο τομέα» είπε και πρόσθεσε ότι ο υπουργός οικονομικών έχει καταγράψει τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης σε περίπτωση οριστικοποίησης των αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη το δεύτερο κεφάλαιο αφορά τη συνεχή αβεβαιότητα που επικρατεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη μη κατάληξη στο μηχανισμό επίλυσης του προβλήματος των ΜΕΔ.

«Αυτή η αβεβαιότητα και παράταση του προβλήματος διευρύνει τη ζημιά για το σύνολο της οικονομίας» επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου αναφέρθηκε και στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων υποδεικνύοντας ότι «έχουμε επισημάνει αρκετές φορές και στις εκθέσεις μας, το θέμα του συνταξιοδοτικού. Θεωρούμε ότι είναι πολύ κρίσιμο το συνταξιοδοτικό διότι είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμο και έχει να κάνει όχι μόνο για το αν οι συμπολίτες μας θα διασφαλίσουν επαρκή σύνταξη αλλά για το ότι έχει και σημαντικό δημοσιονομικό κόστος».

Σημείωσε πως λαμβάνονται και μέτρα διεύρυνσης της παραγωγικής, «οπόταν με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε και τα ρίσκα σε περίπτωση επιβράδυνσης και πραγματοποίησης κινδύνων που έχουν να κάνουν με άλλους συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και άρα γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια».

Της Ηρώς Ευθυμίου