You are here

Χ. Γεωργιάδης: Σύντομα συνεισφορέας της ΕΕ η Κύπρος

22/10/2019 13:26

Θέμα χρόνου είναι η Κύπρος να γίνει συνεισφορέας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αν και δεν συμφωνεί στην αύξηση του προϋπολογισμού του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου μετά το 2020, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Η Κύπρος μέχρι σήμερα είναι οριακά λήπτης εντούτοις λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας της σύντονα θα γίνει συνεισφορέας», διευκρίνισε.

«Η θέση μας δεν είναι υπέρ της σημαντικής αύξησης του προϋπολογισμού, επειδή όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει να διευκολύνουμε την κοινή απόφαση με μια συναινετική συνεισφορά η θέση που εκφράσαμε τελευταίως είναι για μια αύξηση στο 1,08%».

Πρόσθεσε ότι «το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πιέζει να πάει πολύ πιο πάνω η αύξηση περίπου στο 1,3% κάτι που δυσκολεύομαι να σκεφτώ ότι θα συμφωνήσουν κάποια κράτη σε αυτή την αύξηση».

Παράλληλα, είπε τάσσεται εναντίον της εισαγωγής νέου πακέτου ιδίων πόρων, κυρίως όσον αφορά τον ίδιο πόρο που προκύπτει από την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών. 

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 ξεπερνά κάπως τα €1000 δισ., ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός οικονομικών ο οποίος ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών σχετικά με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ μετά το 2020 ανέφερε ότι αποτελείται από τρία κεφάλαια.

«Το ένα αφορά το μέγεθος του προϋπολογισμού, το άλλο την κατανομή του στους βασικούς άξονες και το τελευταίο τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού δηλαδή από πού θα προέλθουν οι πόροι και αν θα προκύψουν ίδιοι πόροι».

Στο σημείο αυτό είπε ότι «δεν συμφωνούμε στην εισήγηση για πρόσθετους ίδιους πόρους εντούτοις έχουμε συμφωνήσει τον περασμένο Μάιο για κάποιους πόρους που να προέρχονται από το περιβάλλον όπως είναι τα ανακυκλώσιμα προϊόντα».

Τόνισε ότι «όσον αφορά το μέγεθος του προϋπολογισμού θεωρώ ότι υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις, η μια εκφράζεται από τα κράτη μέλη που είναι συνεισφορείς οι οποίοι υποστηρίζουν τη διατήρηση του στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ των 27. Η άλλη προσέγγιση που είναι ουσιαστικά η πρόταση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής είναι η αύξηση σε 1,11% του ΑΕΕ της ΕΕ, ενώ η τρίτη προσέγγιση που έρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) πρέπει να αυξηθεί στο 1,3% του ΑΕΕ.

Όπως εξήγησε σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής το νέο ΠΔΠ για τη περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε €1,134.583 εκ., ενώ με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτείνεται το ποσό του €1,324.089 εκ.

Όσον αφορά την κατανομή του προϋπολογισμού ανέφερε ότι ενώ στο πλαίσιο του 2014-2020 η κατανομή ήταν 34% για την πολιτική συνοχής, 35,5% για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και 24% για όλα τα άλλα προγράμματα, η αρχική πρόταση της Κομισιόν για το ΠΔΠ 2021-2027 είναι ένα ποσοστό λίγο πιο κάτω από το 30% για τις δύο πρώτες πολιτικές και αύξηση στο 36% υπέρ των νέων πολιτικών που αφορούν τους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, της στήριξης των επενδύσεων, τη μετανάστευση και διαχείριση των συνόρων, την ασφάλεια και την άμυνα. Σημείωσε ότι οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο επιχειρούν κάποια μείωση του προϋπολογισμού για τiς νέες πολιτικές και αύξηση του ποσοστού για την ΚΑΠ και την πολιτική συνοχής, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν.
 
Ανέφερε  ότι η θέση της Κύπρου κινείται προς την κατεύθυνση της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού βλέπουν τη λογική της ενίσχυσης των νέων πολιτικών, ωστόσο από την άλλη οι υπηρεσίες του κράτους έχουν κάποια έγνοια ώστε να μην είναι απότομη η προσαρμογή και να μην υπάρξουν απώλειες όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων.
 
Παράλληλα διευκρίνισε ότι το ΠΔΠ είναι ένα εργαλείο χρήσιμο και σημαντικό, αλλά δεν σημαίνει ότι οι βασικές πολιτικές επιδιώξεις της ΕΕ υλοποιούνται μέσω αυτού του 1% του ΑΕΕ και η σημασία του δεν πρέπει να υπερεκτιμάται.  

Της Ηρώς Ευθυμίου