You are here

Χ. Γεωργιάδης: Τροχιά υγιούς και σταθερής ανάπτυξης

15/05/2019 13:48

Η οικονομία παραμένει σε τροχιά υγιούς και σταθερής ανάπτυξης με το πρώτο τρίμηνο του 2019 να σημειώνεται ρυθμός ανάπτυξης 3,5%, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Για να προσθέσει ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 3,5%».

Σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους είπε ότι «όπως έχει ανακοινωθεί προ ολίγου από τη στατιστική υπηρεσία, ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας είναι υπερδιπλάσιος της ευρωζώνης, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας και απαντά με τον καλύτερο τρόπο σε όσους επιλέγουν την οδό του μηδενισμού και της άρνησης».

Τόνισε ότι «η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας έχει θετική αντανάκλαση στην αγορά εργασίας με την  ανεργία να συνεχίζει να μειώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό».

Όπως είπε, «το 2008 ήταν στο 3,7 % ενώ το 2013 – 2014 είχε  φθάσει στο 16% και τώρα παραμένει στο 7% με βασικό στόχο μέχρι το 2020 να υπάρξει πλήρης απασχόληση».

Πρόσθεσε ότι «η ισχυρή ανάπτυξη έχει θετική επίδραση στα δημόσια οικονομικά. Με βάση τα στοιχεία του τριμήνου το 2019 θα έχουμε σε ταμειακή βάση τουλάχιστον ένα πλεόνασμα της τάξης του 2%».

Σημείωσε ότι αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται επίσης σε πτωτική πορεία.

«Το 2008 βρισκόταν στο 45% του ΑΕΠ, το 2013 είχε φθάσει στο 102,5% ενώ παραμένει στο 102,5% τέλος του 2018. Φέτος με τη θετική πορεία της ανάπτυξης θα κατέλθει στο 95% και κάτω από το 90% το 2020».

Στόχος για μονοψήφιο ποσοστό στα ΜΕΔ

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Γεωργίαδης ανέφερε ότι το ζήτημα των ΜΕΔ έχει μπει σε μια τροχιά οριστικής αντιμετώπισης. Ανέφερε ότι από την κορύφωσή του στα €28 -29 δισ.  τώρα είναι γύρω στα €10 δισ .

Ανέφερε ότι αναμένει ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω υποβοήθηση στην αντιμετώπισης του προβλήματος με την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία. Φέτος, όπως είπε, αναμένεται η ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου του συμφωνητικού που θα υπογραφεί μεταξύ κράτους και τραπεζών, ενώ το Υπουργείου είναι κατά τα άλλα πανέτοιμο, όπως είπε, ώστε μέσα από το Σχέδιο να τύχει χειρισμού ένα μέρος αυτών των δανείων που έχουν απομείνει. Σημείωσε επίσης ότι οι τράπεζες και οι δανειολήπτες έχουν στη διάθεσή τους ένα αξιόπιστο πλαίσιο το οποίο έχει εκσυγχρονιστεί, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και το πλαίσιο των εκποιήσεων.

Ο κ. Γεωργίαδης ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ο «φιλόδοξος στόχος μέσα στο επόμενο 12μηνο να έχουν περιοριστεί τα ΜΕΔ σε μονοψήφιο ποσοστό».

Αναφερόμενος στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2020-2022 που ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρία το υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι τα δημόσια έσοδα της γενικής κυβέρνησης το 2019 αναμένεται να ανέλθουν στα €8,830 εκ. σε σχέση με €8,226 εκ. τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάζοντας αύξηση 7,4%.

Σημείωσε ότι η αύξηση των δημόσιων εσόδων οφείλεται τόσο στο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, στη βελτίωση της αγοράς εργασίας, αλλά και στην αύξηση των συντελεστών από 1.1.2019 στις συνεισφορές στο ΤΚΑ, καθώς επίσης και στις συνεισφορές στο πλαίσιο της έναρξης του γενικού σχεδίου υγείας από την 1η Μαρτίου 2019.

Το 2020,2021 και 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης των δημοσίων εσόδων αναμένεται να επιταχυνθεί με ποσοστό ύψους 4,8%, 3,9% και 3,3% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2020-2022, οι πρωτογενείς δαπάνες το 2020 αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 6%  σε σύγκριση με το 2019 λαμβανομένων υπόψη των αυξήσεων στις απολαβές προσωπικού και των κοινωνικών παροχών, ως απόρροια της αύξησης των συντελεστών για το ΓΕΣΥ από την 1η Μαρτίου 2020.

Το 2020 και 2021 προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των πρωτογενών δαπανών θα επιβραδυνθεί στο 4,7% και 4,1% αντίστοιχα.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης και την ετήσια έκθεση του υπουργείου οικονομικών για το 2018.

«Σημειώνω την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας η οποία αποτυπώνει την πρόοδο που έχει γίνει, αλλά και τη νέα πολιτική για την έρευνα και την καινοτομία η οποία δείχνει την κατεύθυνση που κινείται τώρα η οικονομική πολιτική» είπε.

Αποχώρηση από το υπουργείο

Ερωτηθείς για τις βασικές υποχρεώσεις που θα ήθελε να διευθετήσει πριν από την αποχώρησή του από το υπουργείο, ο κ. Γεωργίαδης ανέφερε ότι η βασική υποχρέωση που ανέλαβε έναντι του προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2020 μια διαδικασία, όπως είπε που ξεκινά σήμερα με την έγκριση του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής.

«Ανά πάσα στιγμή μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από το υπουργικό συμβούλιο, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μπορέσει να θεωρηθεί ότι η δική μου αποστολή θα έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε.

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει συζητηθεί το όνομα του υπουργού που θα το διαδεχθεί, ανέφερε ότι δεν είναι με την πρόωρη ανακοίνωση του επόμενου υπουργού οικονομικών που διασφαλίζεται η ομαλή διαδοχή, είναι με την προώθηση και τον έγκαιρο χειρισμών ζητημάτων όπως η ετοιμασία του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά.

Εξήγησε επίσης ότι πολλές μεταρρυθμίσεις δεν συνεπάγονται κόστος αλλά επιφέρουν εξοικονομήσεις και ενίσχυση της λειτουργικότητας και την αποδοτικότητας του κράτους και της οικονομίας όπως η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν έχουν κόστος που πρέπει να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, όπως και η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας η οποία θα είναι φέτος ενώπιον της βουλής.

ΓΕΣΥ και προϋπολογισμοί ημικρατικών

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του ΓεΣΥ στην ευρύτερη οικονομία, είπε ότι ο βασικός σχεδιασμός του ΓεΣΥ προβλέπει μια δημοσιονομική ουδετερότητα, δηλαδή οι δαπάνες που και σήμερα πραγματοποιούνταν, περίπου οι ίδιες δαπάνες θα χρηματοδοτούν το ΓΕΣΥ.

Σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην υποβολή στην επιτροπή οικονομικών της βουλής προϋπολογισμών, ιδιαίτερα των ημικρατικών οργανισμών, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το ζήτημα απασχολεί και την εκτελεστική εξουσία.

Όπως είπε, είναι αδιανόητο να ετοιμάζεται έγκαιρα ο κρατικός προϋπολογισμός και να είναι ενώπιον της βουλής πολύ πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους και να μην καθίσταται εφικτό το ίδιο και για μια σειρά από οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Όπως είπε, έχει πρόσφατα εγκριθεί ένα πλαίσιο διαδικασίας από το υπουργικό συμβούλιο και εξέφρασε την ελπίδα φέτος να υπάρξει ορθότερη λειτουργία για να μην προκύπτουν αυτή η κακή εικόνα.

Αχρείαστη η απεργία των συμβασιούχων υπαλλήλων

Ερωτηθείς για το θέμα της επ’ αόριστον απεργίας των συμβασιούχων του δημοσίου, δήλωσε ότι πρόκειται ίσως για την πιο αχρείαστη απεργιακή κινητοποίηση την οποία έχω συναντήσει τα τελευταία χρόνια.

«Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και των αορίστου, ούτε σε σχέση με τον μισθό, ούτε σε σχέση με τις προσαυξήσεις, ούτε σε σχέση με την καταβολή ΑΤΑ, ούτε σε σχέση με την παραχώρηση γενικών αυξήσεων όταν αυτές δίνονται, ούτε σε σχέση με τις αποκοπές, ούτε σε σχέση με το ωράριο εργασίας, ούτε σε σχέση με τις άδειες. Σε όλα σχεδόν τα ζητήματα έχει εφαρμοστεί η πλήρης εξομοίωση των όρων απασχόλησης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το βασικό ζήτημα το οποίο δεν έχει ρυθμιστεί είναι αυτό της ανέλιξης, της προαγωγής δηλαδή στην επόμενη κλίμακα, αίτημα το οποίο όπως είπε, πολιτικά βρίσκει σύμφωνη την Κυβέρνηση, ωστόσο είναι ζήτημα νομικό και συνταγματικό.

Όπως είπε, υπέδειξε και στους εκπροσώπους αυτών των εργαζομένων ότι αν εξευρεθεί ή υποδειχθεί νόμιμος συνταγματικός τρόπος που θα διασφαλίσει την ανέλιξη, πολιτική η θέση της κυβέρνησης είναι υπέρ.

Της Ηρώς Ευθυμίου