You are here

Χ. Γεωργιάδης: Υποσχόμενη περίοδος για οικονομία

28/06/2019 15:13

Η κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει σε μια νέα υποσχόμενη περίοδο, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, από το βήμα του 4ου "Cyprus International Investors Summit", στη Λεμεσό, διαβεβαιώνοντας τους 150 και πλέον ξένους επιχειρηματίες και επενδυτές, για τις μεγάλες προοπτικές που η Κύπρος προσφέρει ως επενδυτικός προορισμός.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικονομία της Κύπρου, από το 2009 μέχρι το 2014, υποδεικνύοντας ότι «αυτή είναι μια ιστορία του παρελθόντος» και πως σήμερα, η κυπριακή οικονομία είναι μια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες στην ΕΕ.

Έκτοτε, συνέχισε, η Κύπρος απολαμβάνει την αναβίωση η οποία προσφέρει επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους τομείς και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια ανάκαμψης, θα έχει προσθέσει σχεδόν 19% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της.

«Έχουμε υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος και αναμένουμε ο ρυθμός ανάπτυξης να παραμείνει πάνω από το 3% ετησίως για τα επόμενα 3 τουλάχιστον χρόνια», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις δράσεις της Κυβέρνησης για αναστροφή του κλίματος και αντιμετώπιση των προκλήσεων στην οικονομία, υπογραμμίζοντας πως σήμερα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να διατηρήσουμε τέτοιες σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις, «γιατί το δημόσιο χρέος είναι ομολογουμένως υψηλό, ως αποτέλεσμα της διάσωσης του τραπεζικού συστήματος αλλά και ως αποτέλεσμα των υπερβολικών ελλειμμάτων του παρελθόντος».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα φορολογικά κίνητρα που η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στα οποία όπως είπε, περιλαμβάνονται μέτρα για ενθάρρυνση της Έρευνας και Καινοτομίας, της δημιουργίας κεφαλαίων, της ενθάρρυνσης της κινηματογραφικής βιομηχανίας καθώς και μέτρα αναδιάρθρωσης δανείων.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως όλοι οι βασικοί τομείς της Κυπριακής οικονομίας αποδίδουν πολύ καλά, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγορά ακινήτων και οι υπηρεσίες και πως «η παραγωγική βάση της οικονομίας σταδιακά επεκτείνεται σε νέους τομείς που περιλαμβάνουν την Ανώτερη Εκπαίδευση, την Έρευνα και Καινοτομία, το φυσικό αέριο, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη διαχείριση επενδυτικών ταμείων».

«Είναι δουλειά της κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης για να δημιουργήσει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, επιτρέποντας στις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας, επιτρέποντας ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα, να κάνει τη δουλειά του», είπε και πρόσθεσε «αυτό είναι που κάνει την οικονομική ανάπτυξη βιώσιμη».

Την ίδια ώρα, ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε πως η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή, στην ΕΕ και στον κόσμο, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την αυξανόμενη αστάθεια και τις κλιμακούμενες εντάσεις που αφορούν το παγκόσμιο εμπόριο και τη θέση πως, η ελεύθερη αγορά και η πολύπλευρη συνεργασία πρέπει να συνεχίσουν να ορίζουν τις παγκόσμιες σχέσεις.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για το Brexit και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει στη βάση του πλαισίου συμφωνίας της ΕΕ με την Μεγάλη Βρετανία, ενώ υπέδειξε πως, σε αντίθετη περίπτωση, «δεν πανικοβαλλόμαστε αφού τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της μικρής ανοικτής οικονομίας της Κύπρου, μπορούν να μετριάσουν τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις».

Καταληκτικά, διαβεβαίωσε τους ξένους επιχειρηματίες και επενδυτές πως η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και στη συνέχιση της προώθησης ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχυθούν, η ανταγωνιστικότητα και οι προοπτικές της οικονομίας μας.

«Αυτό είναι και το μήνυμα μου προς εσάς. Πρέπει να αισθάνεστε ασφαλείς, καλοδεχούμενοι και να επιδιώξετε τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που η Κύπρος έχει να σας προσφέρει», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι για τέταρτη χρονιά το συνέδριο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επενδυτών και επαγγελματιών από διάφορους κλάδους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά, το ευνοϊκό για επενδύσεις οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου.

Ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που διαθέτει η Κύπρος και τα οποία την καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, που παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

«Ο Invest Cyprus βρίσκεται -και θα παραμείνει- στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για προσέλκυση ποιοτικών ξένων επενδύσεων και προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου αριστείας», τόνισε ο Πρόεδρος του Invest Cyprus.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας, ανέλυσε το σημερινό οικονομικό προφίλ της Κύπρου παρουσιάζοντας τους σημαντικότερους τομείς ανάπτυξης, ενώ έγιναν συζητήσεις, που ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου καθώς και ως κέντρου για επενδυτικά ταμεία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ελεγκτικών και δικηγορικών γραφείων, τραπεζών αλλά και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση, όπου παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος ειδικά στον τομέα των ακινήτων, με τη συμμετοχή μεγάλων κυπριακών εταιρειών από τον τομέα ανάπτυξης γης.

Το 4o «Cyprus International Investors Summit» προσέλκυσε περισσότερους από 150 επαγγελματίες από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Κίνα (Χονγκ Κονγκ), Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Βιετνάμ, Ρωσία, Ουκρανία, Ελλάδα, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία, Αίγυπτο, Λίβανο, Ισραήλ, Νότιο Αφρική, από χώρες του Αραβικού Κόλπου, καθώς και άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.