You are here

H Κύπρος μια από τις πέντε χώρες παγκοσμίως που αναβαθμίστηκε

16/12/2022 15:13

Η Κύπρος ήταν μια από τις πέντε χώρες που ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας μέσα στο 2022, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από ένα συνδυασμό προκλήσεων, οι οποίες είχαν αντίκτυπό στην παγκόσμια οικονομία.

Οι άλλες χώρες ήταν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ουρουγουάη, ενώ όπως αναφέρεται σε ανασκόπηση του 2022 σε ό,τι αφορά τα κράτη που αξιολογεί ο οίκος, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης δεν υπάρχει καμία υπό αξιολόγηση χώρα που να έχει θετική τάση στην αξιολόγησή της.

Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επιβαρύνει περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά πολλών κρατών, τα οποία βρισκόντουσαν ήδη υπό πίεση λόγω του αντικτύπου της πανδημίας της Covid-19.

«Καθώς οι αρνητικές συνθήκες της πανδημίας υποχώρησαν, η συνέχιση της ισχυρότερης ανάπτυξης και οι βελτιωμένοι ισολογισμοί του δημόσιου τομέα οδήγησαν σε αναβαθμίσεις σε πέντε κράτη: την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ουρουγουάη», αναφέρει ο DBRS Morningstar.

Σημειώνει ωστόσο ότι η προοπτική για πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη το 2023, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει σε σταθεροποίηση των τάσεων στις αξιολογήσεις σε όλα τα κράτη.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου δεν υπήρχε κράτος με θετική τάση στην αξιολόγησή του, ενώ τρεις αξιολογήσεις στην Ευρώπη βρέθηκαν σε καθοδική πίεση. Πρόκειται για το Βέλγιο, που υποβαθμίστηκε στο ΑΑ, λόγω των πιέσεων στα δημόσια οικονομικά και το υψηλό δημόσιο χρέος σε σχέση με χώρες με αντίστοιχη αξιολόγηση. Επίσης, η τάση στην αξιολόγηση της Σλοβακίας αναθεωρήθηκε σε αρνητική, λόγω της προοπτικής για την ανάπτυξη και στον απόηχο του πλήρους τερματισμού της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

Επιπρόσθετα, ο οίκος έθεσε το αξιόχρεο του Ηνωμένου Βασιλείου υπό αναθεώρηση με αρνητικές επιπλοκές, επικαλούμενος τους κινδύνους στον δημοσιονομικό ορίζοντα, τις ανησυχίες για ασυνέπεια μεταξύ της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, που σηματοδότησε ένα ξεπούλημα βρετανικών ομολόγων και τους δυνητικούς κινδύνους στη χρηματοοικονομική ευελιξία της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον DBRS, σε καθοδικές πιέσεις βρέθηκε και η Κίνα, με την αρνητική τάση στην αξιολόγησή της να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες για πιο αδύναμες οικονομικές επιδόσεις στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στον τομέα των ακινήτων, τη γήρανση του πληθυσμού και τις αυξημένες εντάσεις στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.  

Γενικότερα, ο οίκος σημειώνει πως οι χώρες που αξιολογεί αντιμετώπισαν την κρίση καλά. Οι οικονομίες των κρατών της Βορείου Αμερικής, οι οποίες είναι αυτάρκεις σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές τους ανάγκες, διατήρησαν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας, για να προσθέσει πως «αναμένουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις θα συνεχιστούν, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ», όπως αναφέρει.