You are here

Χ. Βασιλείου, KPMG: Αυξάνονται οι προκλήσεις το φθινόπωρο

21/08/2022 06:00

Οι κυρώσεις και οι αντικυρώσεις που επιβλήθηκαν όσον αφορά τη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που υπήρχαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της KPMG Κύπρου, Χρίστος Βασιλείου τονίζοντας ότι ιδιαίτερες αυξήσεις παρουσιάζονται στο ενεργειακό κόστος με τις προκλήσεις να αυξάνονται μέσα στο φθινόπωρο.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, αναφέρει ότι την ίδια στιγμή οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης των πληθωριστικών πιέσεων, περιορίζουν τη ρευστότητα στην αγορά, επιβραδύνοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κ. Βασιλείου σημειώνει ότι νομικά και φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται στις λίστες των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναζητήσει νέους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς προορισμούς και αυτό αφορά την Ευρώπη στην ολότητα της.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι υπάρχουν κυπριακές εταιρείες των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματά τους επηρεάζονται αρνητικά από την κατάσταση που επικρατεί και στις οποίες θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη στήριξη.

Παραδέχεται ότι υπάρχουν και από την άλλη κάποιες θετικές ενδείξεις, όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης για προσέλκυση εταιρειών από το εξωτερικό.

Όσον αφορά τα εισοδήματα του οίκου, σημειώνει ότι παρουσιάζονται αυξημένα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, εντούτοις λόγω του ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος, οποιεσδήποτε προβλέψεις για τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους είναι παρακινδυνευμένες.

Όσον αφορά άλλες αγορές, η KPMG διαβλέπει σοβαρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο από χώρες όπως το Ισραήλ, το Λίβανο καθώς και άλλες δυτικές χώρες όπως η Αγγλία και Γερμανία.     

Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά σήμερα, εκτιμά ότι το μεγαλύτερο έχει να κάνει με τα ψηλά επίπεδα πληθωρισμού που παρατηρούνται και με τις συνέπειες που προκαλεί, όπως το αυξημένο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Ο σωστός σχεδιασμός, η αξιολόγηση του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο σωστός έλεγχος των δαπανών αλλά και οι ασφαλείς επιλογές πρέπει να είναι υψηλά στην ατζέντα τόσο του Κράτους, όσο και των επιχειρήσεων. Η χώρα μας χρειάζεται να διατηρήσει υγιή οικονομικά δεδομένα και να δημιουργήσει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, το οποίο θα τους δίνει χώρο να αναπτυχθούν. Η πράσινη οικονομία, η βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG καθώς και οι προοπτικές που δημιουργούνται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένονται να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες στην ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι σημαντικό να συσταθούν ομάδες με ειδικούς, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, για την κατάρτιση σχεδίων ανάπτυξης των τομέων που θέλουμε να αναπτύξουμε και να προστατεύσουμε. Η ανάπτυξη απαιτεί συστηματική παρακολούθηση  και συγκεκριμένο πλάνο δράσης», σημειώνει.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή