You are here

Χαμηλό εξαμήνου για το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο

26/06/2019 09:36

Επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου πέφτοντας σε χαμηλό εξαμήνου.

Τον Ιούνιο του 2019, το οικονομικό κλίμα παρουσίασε επιδείνωση 1,9 ποσοστιαίων μονάδων με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να υποχωρεί στις 109,5 μονάδες από 111,4 μονάδες τον Μάιο.

Όπως τονίζει το ΚΟΕ, αν και ο δείκτης τον Ιούνιο κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή του εξαμήνου, παραμένει πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (δηλ. τις 100 μονάδες), υποδηλώνοντας συνέχιση των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών στην Κύπρο.

Η επιδείνωση τον Ιούνιο οφείλεται σε επιδείνωση του κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Η υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες προήλθε από δυσμενέστερες αξιολογήσεις της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και της ζήτησης των επιχειρήσεων, καθώς και από λιγότερο θετικές εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Η επιδείνωση του κλίματος στις κατασκευές ήταν αποτέλεσμα δυσμενέστερων αξιολογήσεων των υπό εξέλιξη έργων και πιο συγκρατημένων προσδοκιών για τη μελλοντική απασχόληση.

Το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε μικρή βελτίωση λόγω ευνοϊκότερων απαντήσεων σχετικά με τις πρόσφατες πωλήσεις και τα επίπεδα των αποθεμάτων. Οι επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης αξιολόγησαν λιγότερο αρνητικά τις τρέχουσες παραγγελίες και τα αποθέματα τελικών προϊόντων και, παράλληλα, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική παραγωγή, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του κλίματος στον κλάδο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε οριακά κυρίως λόγω της ενδυνάμωσης των προθέσεων των καταναλωτών για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Της Γεωργίας Χαννή