You are here

Χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2021 αναμένει το ΚΟΕ

21/04/2021 13:03

Χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη για το 2021 αναμένει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου αντικατοπτρίζοντας τη μικρότερη από την προβλεπόμενη συρρίκνωση το 2020 αλλά και την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την νέα έκδοση για τι οικονομικές προοπτικές, η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο προβλέπεται να ανακάμψει το 2021, μετά την απότομη συρρίκνωσή της το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Ο ρυθμός μεγέθυνσης εκτιμάται ότι θα ενδυναμωθεί το 2022, καθώς αναμένεται σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται σε 3,3% για το 2021 από 3,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και σε 3,6% για το 2022.

Η πρόβλεψη για το 2021 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω αντικατοπτρίζοντας τη μικρότερη από την προβλεπόμενη συρρίκνωση το 2020 αλλά και την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές παραμένει αυξημένη λόγω παραγόντων που σχετίζονται με την πανδημία, όπως η αύξηση των κρουσμάτων μετά την επαναδραστηριοποίηση οικονομικών τομέων τον Μάρτιο, η παρουσία νέων μεταλλάξεων του ιού και η πορεία των εμβολιασμών.

Πιθανοί κίνδυνοι για δυσμενέστερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές απορρέουν από ανατροπές στην επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων και νέα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Η πορεία της εξωτερικής ζήτησης για το κυπριακό τουριστικό προϊόν, επίσης, ελλοχεύει κινδύνους, αφού εξαρτάται από τις επιδημιολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Επιβράδυνση στον ρυθμό των εμβολιασμών στην Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς και νέα κύματα λοιμώξεων ίσως να επιδεινώσουν τις οικονομικές προοπτικές.

Άλλοι κίνδυνοι για τις προοπτικές σχετίζονται με ενδεχόμενες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και πιθανή εκ νέου κλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενόσω η πανδημία παραμένει.

Βραδεία πρόοδος στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αβεβαιότητα γύρω από το πλαίσιο των εκποιήσεων πιθανόν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της χώρας, να εντείνουν ευπάθειες της οικονομίας και να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές.

Καλύτερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες μπορούν να διαμορφωθούν από ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης και της ζήτησης λόγω επιτάχυνσης των εμβολιασμών στην Κύπρο και την ΕΕ και σταθερής βελτίωσης των επιδημιολογικών συνθηκών. Οι θετικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα από εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα οικονομικής στήριξης ίσως να αποδειχθούν ισχυρότερες από αυτές που αποτυπώνονται στους διαθέσιμους δείκτες. Ο πληθωρισμός για το 2021 και 2022 προβλέπεται να αυξηθεί στο 0,9% και 1,5% αντίστοιχα, καθώς η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει.

Της Γεωργίας Χαννή