You are here

Χάρης: Δεν χρειαζόμαστε άλλα μέτρα

26/10/2016 09:34
Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατέστησε σαφές ότι η Κύπρος δεν έχει ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης ή δημοσιονομικής προσαρμογής, σχολιάζοντας εκ νέου την κοινή επιστολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν και του επιτρόπου επί των οικονομικών με την οποία υποστηρίζουν πως ο προϋπολογισμός της Κύπρου για το 2017 παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από τον μεσοπρόθεσμο στόχο για ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε διαρθρωτικούς όρους το 2017.

Ο κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του, αυτή τη φορά στο προεδρικό, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σημείωσε ότι η χώρα μας διαθέτει εδώ και κάποια χρόνια τις καλύτερες δημοσιονομικές, επιδόσεις, απαντώντας στις παρατηρήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Είμαστε σε θέση», πρόσθεσε, να δώσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ καλές εξηγήσεις που είμαι βέβαιος ότι θα επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία του δημοσιονομικού μας σχεδιασμού και τη μη ύπαρξη οποιασδήποτε ανάγκης για επιπρόσθετα μέτρα που τα θεωρώ αχρείαστα και αντιπαραγωγικά» επεσήμανε.

Ο υπουργός οικονομικών συμφώνησε ότι «δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη η διόγκωση των δημοσίων δαπανών ή η παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς δείκτες».

Υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις που διατυπώνει η Κομισιόν βασίζονται σε μια πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία αμφισβητείται και για την οποία είναι προγραμματισμένη αναθεώρηση της.

«Το γεγονός πως για ένα κράτος μέλος όπως η Κύπρος με τόσο καλές δημοσιονομικές επιδόσεις, στις πρώτες δύο-τρεις θέσεις. με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, προκύπτει μέσα από αυτή τη μεθοδολογία ότι χρειάζεται επιπρόσθετα μέτρα είναι καλό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την αναθεώρηση αυτή της πολύ στρεβλής μεθοδολογίας» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα σε μία πρώτη αντίδραση του και μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε λάβρος κατά του αντιπροέδρου της Κομισιόν και του επιτρόπου επί των οικονομικών με αφορμή την κοινή επιστολή τους.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε έκπληξη για τις αναφορές των δύο ευρωπαίων αξιωματούχων κάνοντας λόγο για περίεργη πολιτικά προσέγγιση.

Αναφέρθηκε στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων οι οποίοι, όπως είπε, «κάνουν λόγο υπεραπόδοση σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας».

Πρόσθεσε ότι θα ήταν μία πολύ περίεργη, πολιτικά και διαδικαστικά προσέγγιση της ΕΕ να εγείρει ζήτημα για ένα κράτος μέλος που έχει ουσιαστικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με ένα οριακό και μόνο έλλειμμα αξιώνοντας επιπρόσθετη προσπάθεια και να μην το πράττει για άλλα κράτη μέλη».

Διατύπωσε την ίδια ώρα την εκτίμηση πως η ΕΕ δεν θα διατηρήσει τελικά αυτή την άποψη ότι η Κύπρος χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή και μεγαλύτερο πλεόνασμα.

«Δεν συμφωνώ και είναι εντελώς παράλογο και αδιανόητο επειδή, τόσο για τη φετινή χρονιά, όσο και για την περσινή χρονιά και για το 2014 και για τον προϋπολογισμό που έχουμε καταθέσει, η Κύπρος συγκαταλέγεται στα δύο – τρία κράτη με την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση», υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών.