You are here

Χριστοδούλου: Δεν έχουμε λόγο στην έρευνα ΕΠΑ για Τραπεζικό καρτέλ

04/04/2003 16:35
Ομολογίες τέλος...

Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δικαιοδοσία σε θέματα ανταγωνισμού και ουδόλως θεωρεί ανταγωνιστικό αυτό που κάνει η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Ο κ. Χριστοδούλου, απαντούσε σε ερώτημα σχετικά με τις πληροφορίες για προσυνεννοήσεις και προσυμφωνία μεταξύ των τριών μεγάλων τραπεζών – Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής – για την τιμολογιακή τους πολιτική για έλεγχο της αγοράς. «Στις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας δεν περιλαμβάνεται η δικαιοδοσία για τον ανταγωνισμό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η ΚΤ δεν θεωρεί ανταγωνιστικό αυτό που κάνει η ΕΠΑ».

Ωστόσο, επέκρινε τη διαρροή πληροφοριών από τη σχετική έρευνα. «Δεν συμφωνούμε να διοχετεύονται δημοσιεύματα που να δημιουργούν εντυπώσεις χωρίς να καταλήξουν οι έρευνες και χωρίς να τεκμηριώνεται ακόμη η διεξαγόμενη διαδικασία», σημείωσε.

Αναφορικά με τη σταδιακή μείωση που παρατηρείται στην έκδοση ομολογιών, ο Διοικητής της Κεντρικής επεσήμανε ότι «υπάρχει μια κατ' αρχήν συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για σταδιακό τερματισμό του θεσμού αυτού», προσθέτοντας πως υπάρχουν και άλλα υπαλλακτικά προϊόντα που αποδεικνύονται πιο τελεσφόρα.

«Ο θεσμός αυτός πριν από αρκετές δεκαετίες συνέβαλε αποφασιστικά ως ένα εργαλείο αποταμίευσης και τροφοδότησης της αναπτυξιακής προσπάθειας, όμως τώρα έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις», κατέληξε.

Του Κυριάκου Κυριακίδη