You are here

Χριστόφιας: Νόμος... με το μέτρο

28/01/2009 19:22
• Προσφυγές με φειδώ

• Προς νέο πακέτο μέτρων

• Ρυθμός ΑΕΠ: 1,1-2%

• Marketing σε ξένους επενδυτές


Έκκληση στους επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν τις νόμιμες διαδικασίες προσφυγής αποφάσεων που λαμβάνονται για δημόσιες προσφορές με φειδώ, έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αναγνωρίζοντας ότι η τακτική των προσφυγών εκτροχιάζει το φιλόδοξο σχεδιασμό της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων. Ο κ. Χριστόφιας παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,1-2%, αποστασιοποιούμενος μερικώς από την επίσημη πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών. Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο εξαγγελίας νέων μέτρων τις προσεχείς μέρες, μετά από επικείμενη σύσκεψη με κυβερνητικούς φορείς και αξιολόγηση της κατάστασης.

Στο χαιρετισμό του στην 81η Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, και αναφερόμενος στους δείκτες της οικονομίας τόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα κυμανθεί στο επιθυμητό και προσδοκώμενο επίπεδο πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυπριακή οικονομία θα παραμείνει με θετικό πρόσημο.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «εντός των προσεχών ημερών θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη όλων των κυβερνητικών φορέων ώστε να προβούν σε έλεγχο των μέτρων που έχει εξαγγελθεί μέχρι σήμερα αλλά και για να συζητήσουν την πιθανότητα εξαγγελίας περεταίρω μέτρων».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η πολιτική αυτή απαιτεί την συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων» ενώ συνέστησε περισυλλογή και αυτοσυγκράτηση από όλους που να συνάδουν στις σημερινές κοινωνικοικονομικές ανάγκες αλλά και τις πολιτικές συνθήκες του τόπου.

Ακολούθως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην προσπάθεια στη απόφαση της κυβέρνησης για προώθηση μια σειράς έργων όπως τα έργα αφαλάτωσης με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς και παρεμβολές.

Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να ψέξει την τακτική προσφυγής από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες είτε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών είτε στο Ανώτατο Δικαστήριο με αποτέλεσμα όπως είπε να παρατηρείται μεγάλη κωλυσιεργία στην προώθηση των έργων.

«Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, χωρίς καμία παρέκκλιση και πιστοί πάντα στις νόμιμες και θεσμοθετημένες διαδικασίες, που προσφέρουν μια σειρά από αυτονόητα δικαιώματα, απευθύνομαι στην καλή θέληση για αυτοσυγκράτηση, αλλά και στην ορθολογιστική χρήση με φειδώ, αυτών των διαδικασιών από τους ενδιαφερόμενους φορείς του επιχειρηματικού κόσμου», είπε. «Οι συνεχείς προσφυγές σε αναθεωρητικά όργανα όπως είναι η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και το Ανώτατο Δικαστήριο, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά υλοποίηση έργων επείγοντος και ευαίσθητου χαρακτήρα, δημιουργεί τέτοια χρονική κωλυσιεργία που, τελικά, ανατρέπει τον επείγοντα χαρακτήρα υλοποίησης αυτών των έργων», τόνισε.

Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε επίσης σε συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών δεδομένων από όλους τους κοινωνικούς εταίρους υποδεικνύοντας ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ριζικών αλλαγών στην αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό αρκέστηκε σε μια απλή αναφορά στην προσπάθεια ενημέρωσης των ξένων επενδυτών με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στα τεχνολογικά προηγμένους και περιφερειακούς τομείς.

Όραμα συμπλήρωσε είναι να καταστεί η Κύπρος ισχυρό επιχειρηματικό κέντρο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή αλλά και η μετατροπή της σε κέντρο παροχής ιατρικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών ψηλού επιπέδου.

Η.Ε.