You are here

Χριστόφιας: Στρατηγικός εταίρος το Ισραήλ

15/03/2011 20:40
Για την κυπριακή κυβέρνηση το Ισραήλ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του σε Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Ισραήλ στο Τελ Αβίβ.

«Η οικονομική ευημερία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με προκλήσεις παντού στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι «στα πλαίσια της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι υπάρχει τεράστιος χώρος για βελτίωση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ στρατηγικών εταίρων».

«Σας διαβεβαιώνω», ανέφερε, ότι «για την κυπριακή κυβέρνηση το Ισραήλ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους».

Αναφερόμενος στον όγκο συναλλαγών Κύπρου – Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκόμενους ότι «μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων στο Ισραήλ έχουν αυξηθεί πάνω από το τριπλάσιο, ενώ, οι εξαγωγές του Ισραήλ προς την Κύπρο έχουν τετραπλασιαστεί». Πρόσθεσε ότι «κατά την ίδια περίοδο οι εισαγωγή αγαθών από το Ισραήλ προς την Κύπρο αυξήθηκε κατά 40%, ενώ η εισαγωγή υπηρεσιών αυξήθηκε πάνω από το διπλάσιο».

Επαναβεβαίωσε επίσης τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, οι οποίες, όπως είπε, συνεχώς ενισχύονται.

«Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε κοντινοί γείτονες, μοιραζόμαστε επίσης κοινές αξίες, ιστορία και παραδόσεις, ενώ, επίσης οι εμπορικές συναλλαγές μας ενισχύουν τους δεσμούς μας», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στην ενδυνάμωση των δεσμών μας και στην περαιτέρω ενίσχυση τους στο μέλλον», προσθέτοντας ότι «μια δυνατή και παραγωγική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ είναι σημαντική και για τις δύο οικονομίες μας και θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των διμερών μας δεσμών στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον Πρωθυπουργό της χώρα Βενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας ότι «συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς».

«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τη βούληση να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μας», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας συμπληρώνοντας ότι «η παρουσία εδώ σήμερα τόσων πολλών επιχειρηματιών δείχνει το εύρος της δέσμευσης των δύο χωρών μας για να καταστήσουν αυτή τη σχέση επιτυχή».

«Καλωσορίζουμε τις ισραηλινές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην Κύπρο ή να συνεργαστούν με κυπριακές εταιρείες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι η Κύπρος προσφέρει πολύ θελκτικά οφέλη και ευκαιρίες για τις ισραηλινές επιχειρήσεις, είτε για την εγκαθίδρυσή της παρουσίας τους στο νησί ή για να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως κέντρο μέσω του οποίου θα έχουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και άλλες Μεσανατολικές ή Μεσογειακές αγορές».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε σύντομη αναφορά στην πορεία της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο λέγοντας ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια κατόρθωσε να μεταμορφωθεί σε ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό κέντρο με καλή φήμη.

Η Κύπρος, είπε, «μπορεί να προσφέρει στους Ισραηλινούς επιχειρηματίες τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που χρειάζονται προτού να επιλέξουν κατά πόσο θα τη χρησιμοποιήσουν ως λειτουργική ή επιχειρηματική βάση».

Παράλληλα, παρέθεσε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα της Κύπρου, δηλαδή, όπως είπε, «τη στρατηγική θέση της νήσου, την καλά ανεπτυγμένη κοινωνικοοικονομική υποδομή της, την ευρεία κλίμακα και την ποιότητα των προσφερόμενων επαγγελματικών υπηρεσιών, τη χαμηλή εταιρική φορολογία του 10%, το ευρύ δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας, την φιλελεύθερη πολιτική για τις ξένες επενδύσεις και το σταθερό και ευχάριστο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση θέλει να υποστηρίξει την ενδυνάμωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ», εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι ''το σημερινό φόρουμ θα προσδώσει μια θετική δυναμική στην ανάπτυξη του εμπορίου και των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».