You are here

Η Κομισιόν ενέκρινε το προσχέδιο προϋπολογισμού Κύπρου

20/11/2019 13:14

Η Κομισιόν ενέκρινε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού της Κύπρου, για το όποιο εκτιμά πως από κοινού με τα προσχέδια της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, των Κάτω Χωρών και της Αυστρίας «είναι σύμφωνο με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2020».

Η Κομισιόν, και ειδικότερα ο Αντιπρόεδρος Dombrovskis και ο Επίτροπος Moscovici, παρουσίασαν τις γνωμοδοτήσεις της Κομισιόν σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2020, και τα μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ ενέκριναν και την τέταρτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, μετά από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτροπών.

Όσον αφορά την Κύπρο, η Κομισιόν δήλωσε ότι υπάρχει περιορισμένη πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του δημοσιονομικού διαρθρωτικού τμήματος των συστάσεων για τη χώρα σε σχέση με το 2019, αλλά τηρείται ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος και ο δείκτης αναφοράς για τη μείωση του χρέους τόσο για το 2019 όσο και για το 2020.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι εξέδωσε έκθεση στις 5 Ιουνίου 2019 σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, όπου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος.

Ωστόσο, η Κύπρος παραμένει στον κατάλογο των χωρών με υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες μαζί με την Ιταλία και την Ελλάδα - χωρίς να απαιτούνται ωστόσο διορθωτικές ενέργειες από πλευράς Κομισιόν.

Επιπλέον, η Κομισιόν ενέκρινε την τέταρτη έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας που ενεργοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018.

Η δημοσίευση της έκθεσης ακολουθεί την τέταρτη μεταπρογραμματική αποστολή στην Ελλάδα η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2019.