You are here

Η κρίση μας αλλάζει τα φώτα...

15/10/2001 16:15
Αμφίβολη κρίνεται τώρα η επίτευξη του στόχου του ποσοστού αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στο 4% - 4.5% για το 2001. Η νέα αυτή πρόβλεψη έρχεται δια στόματος του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ο οποίος σήμερα μιλούσε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της βουλής των αντιπροσώπων.

Είναι η πρώτη φορά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που ο υπουργός Οικονομικών μιλά ενώπιον της νομοθετικής εξουσίας με σκεπτικισμό για τις επόμενες μέρες της κυπριακής οικονομίας.

Ο Τάκης Κληρίδης επεσήμανε το πρωί ότι εάν συνεχισθούν οι πολεμικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και τα τρομοκρατικά κτυπήματα, τότε τα δεδομένα και οι προβλέψεις για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και τους δείκτες της ίσως αλλάξουν άρδην, όχι μόνο για το τελευταίο τρίμηνο του 2001 αλλά, όπως επεσήμανε και για το 2002.
Ανεξάρτητα αυτών, ο Τάκης Κληρίδης είπε ότι η κυπριακή οικονομία δεν έχει νιώσει ακόμη έντονα τους κραδασμούς από τη διεθνή οικονομική ύφεση και τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία πληρεί τους βασικούς δείκτες του Μάαστριχτ.

Αναφορικά με την πολυσυζητημένη πολιτική της λιτότητας και περισυλλογής ,εξαιτίας των παγκόσμιων εξελίξεων ,ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Μάρκος Κυπριανού επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι από τη στιγμή που κυπριακή οικονομία δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, λόγω του μικρού της μεγέθους, η κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο προσεκτική στις παρεμβάσεις της στο θέμα αυτό. Μια οικονομική κρίση, είπε, δεν αντιμετωπίζεται με προσπάθειες μείωσης της ανάπτυξης, επεσήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε απρόβλεπτων εξελίξεων κυρίως στους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας, των αερομεταφορών και του εξαγωγικού εμπορίου.