You are here

Η Κύπρος θα συνεχίσει υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

02/12/2022 15:11

Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα συνεχίσει την υλοποίηση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «με συνέπεια», έδωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσιάζοντας την πρόοδο υλοποίησης του Σχεδίου.

Κατά την παρουσίασή του στο πλαίσιο της πρώτης ετήσιας εκδήλωσης για το Σχέδιο Ανάκαμψης η οποία συνδιοργανώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας, Στέλλας Κυριακίδου, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε «μεγάλη ικανοποίηση» για την εκταμίευση την Παρασκευή των €85 εκατομ.

Σημείωσε ότι, γι’ αυτό που μπορεί στο ευρύ κοινό να θεωρείται ένας αυτοματισμός, για τον ίδιο και τους αρμόδιους που το έζησαν, η συμπλήρωση του πρώτου αιτήματος πληρωμής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) ήταν μια «επίπονη και αγχώδης διαδικασία».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι είναι «ένα αισιόδοξο σχέδιο», που για την ετοιμασία του χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά, εκ μέρους της ΕΕ αλλά και της «μικρής αλλά αποτελεσματικής» δημόσιας υπηρεσίας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι, άλλες χώρες με περισσότερους πόρους δεν κατάφεραν να ετοιμάσουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά και ένα τόσο «πετυχημένο και αποτελεσματικό» σχέδιο ανάκαμψης.

Η παρουσίαση, είπε, δείχνει το εύρος αυτής της προσπάθειας.

«Είμαστε χαρούμενοι που η Κύπρος μετέχει ενεργά στην ΕΕ, που υποστήριξε στο ΕΚΟΦΙΝ με θέρμη αυτό το σχέδιο όταν άλλες χώρες προέβαλαν αντιστάσεις και που ετοίμασε ένα αποτελεσματικό σχέδιο και που το υλοποιεί», είπε ο κ. Πετρίδης.

Το σχέδιο, πρόσθεσε, προβλέπει €1.2 δισ. σε χορηγίες και δάνεια αλλά «πολύ σημαντικό» είναι ότι με αυτά έρχεται και μια μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα με επιπλέον €1 περίπου δισ.

Σημείωσε ότι υπάρχει πλάνο για 10 εκταμιεύσεις με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2026 και ότι μετά τη σημερινή εκταμίευση, τώρα το Υπουργείο του δουλεύει για τη δεύτερη δόση για το τέλος του χρόνου, ενώ από τα 18 ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν για τη δεύτερη δόση, εκκρεμούν τα 4.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το Σχέδιο συνδυάζει χορηγίες με μεταρρυθμίσεις και αναφερόμενος στη σημασία των μεταρρυθμίσεων, είπε ότι «ποτέ τα λεφτά δεν ήταν αρκετά για να πάει μια χώρα μπροστά».

Ένα σχέδιο ολιστικό και για να αντέξει, είπε, χρειάζονται να γίνουν και μεταρρυθμίσεις, καθώς όπως είπε, είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούν την ανθεκτικότητα.

Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη ότι το Σχέδιο, με το 41 % των κονδυλίων για την πράσινη μετάβαση ετοιμάζει τη χώρα για τη νέα πράσινη εποχή.

Αναφερόμενος στους στόχους του Σχεδίου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «το πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι, φαίνεται από το γεγονός ότι περιλαμβάνονται 271 ορόσημα και στόχοι», με άξονες της δημόσιας υγείας και πολιτικής προστασίας (€74,1 εκ), ταχείας μετάβασης σε μία Πράσινη Οικονομία (€447,6 εκ), ενίσχυση της Ανθεκτικότητας & Ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας (€422,3 εκ), προς μία Ψηφιακή εποχή (€89,4 εκ), απασχόληση, κοινωνική προστασία, εκπαίδευση και ανθρώπινο δυναμικό (€172,9 εκ).

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι το Σχέδιο περιλαμβάνει πέραν των 35 σχεδίων χορηγιών με ύψος €400 εκ. και ότι αφορούν πολλές ομάδες δικαιούχων, ιδιώτες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, τοπικές αρχές και κάλεσε τον κόσμο να μάθουν τι σχέδια υπάρχουν.

Κλείνοντας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι θα συνεχίσουν την υλοποίηση και ότι είναι σημαντικό να είναι η Κύπρος συνεπής «σε αυτό το όραμα που λέγεται ΕΕ» και στο πολιτικό-κοινωνικό έργο που λέγεται ΕΕ.

Επισυνάπτεται η παρουσίαση.