You are here

Η Κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για τη χαμηλότερη ύφεση

16/02/2021 15:10

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με όλα τα μέσα να στηρίζει την οικονομία, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Με αφορμή την ανακοίνωση της Eurostat σύμφωνα με την οποία η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κύπρου το 2020 περιορίστηκε σε 5,1%, επισημαίνει ότι είναι «σημαντικά μικρότερη από τις όποιες προβλέψεις είχαν γίνει κατά τη διάρκεια του έτους. Η μείωση του κυπριακού ΑΕΠ για το 2020, είναι επίσης σημαντικά μικρότερη συγκριτικά με το σύνολο της Ευρωζώνης (-6,8%) αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (-6,4%)», προσθέτει.

Κατά τον Υπουργό, «τα πραγματικά πλέον στοιχεία, επιβεβαιώνουν τόσο την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στήριξης της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους όσο και την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας». Σημειώνει επίσης ότι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του δ’ τριμήνου του 2020 σε σχέση με το γ’ τρίμηνο, ήταν 1,4% «που αποτελεί τον τρίτο καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η οποία στο σύνολο της σημείωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του -0,6%».

Ωστόσο, λέει ο κ. Πετρίδης, «οι προκλήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας είναι ακόμη μπροστά μας και είναι μεγάλες, τα προβλήματα στην αγορά είναι υπαρκτά. Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα τόσο στον καθοριστικό για την οικονομία ρυθμό των εμβολιασμών αλλά και στη διακύμανση της πανδημίας.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με όλα τα μέσα να στηρίζει την οικονομία, και σε αυτό επιζητά τη συνεργασία από όλους. Καθοριστικό ρόλο στην οικονομική διαχείριση από τώρα θα διαδραματίσει η στάση ευθύνης όλων μας έναντι της τήρησης των πρωτοκόλλων. Με αυτό τον τρόπο, θα θέσουμε συλλογικά τα θεμέλια για μια δυνατή ανάκαμψη το επόμενο διάστημα», καταλήγει.