You are here

Ιδιωτικοποιήσεις, εκποιήσεις στο «μενού» προέδρου

06/11/2013 08:49
Tα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών και των εκποιήσεων ακινήτων αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο του δείπνου που παρέθεσε στους εκπροσώπους της τρόικας ο πρόεδρος της δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πηγή του προεδρικού, παρά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα που είχε το δείπνο με τους πιστωτές, έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων επί των δύο θεμάτων, με την τρόικα να εμφανίζεται αυτή τη φορά πιο διαλλακτική στο θέμα του χρονοδιαγράμματος και στον τρόπο της σταδιακής αποκρατικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών.

Οι επικεφαλής των πιστωτών φέρονται να υπέδειξαν ότι επί της αρχής των αποκρατικοποιήσεων δεν πρόκειται να αλλάξει η σχετική πρόνοια του μνημονίου.

Κατά την παραμονή της στην Κύπρο ενημερώθηκε για τη μελέτη που έχει ετοιμάσει η PwC εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις των τριών ημικρατικών οργανισμών ΑΗΚ, Cyta και ΑΛΚ και για το πλάνο που προτείνεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Προς τους επικεφαλής της τρόικας δόθηκε και σχετικό προσχέδιο από τον εν λόγω συμβουλευτικό οίκο. Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο Αυγούστου, η κυβέρνηση οφείλει να ετοιμάσει πλάνο ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Το θέμα όμως φαίνεται να προσκρούει στις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στο κομματικό σκηνικό, ιδίως στο συγκυβερνών ΔΗΚΟ.

Σε ότι αφορά τις εκποιήσεις, η τρόικα επανέλαβε προς τον πρόεδρο την προσέγγιση της, την οποία λίγες ώρες νωρίτερα κατέθεσε προς τη βουλή και σε συναντήσεις με τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ό,τι δηλαδή, θα πρέπει να αποφευχθούν μαζικές εκποιήσεις.

Οι πιστωτές τάχθηκαν υπέρ του καθορισμού και εφαρμογής ενός οδικού χάρτη μέσω εφικτών διακανονισμών, μεταξύ οφειλετών και τραπεζικών ιδρυμάτων.

Χθες οι επικεφαλής των διεθνών πιστωτών παρέδωσαν προς τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη ότι θα είναι θετική και η δεύτερη αξιολόγηση της εφαρμογής της δανειακής σύμβασης.