You are here

Ιδρύουν κίνημα και ζητούν πόρους για ταμείο κουρεμένων

11/07/2020 19:40

Την ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης των πόρων του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο θέσπισε η Πολιτεία για αναπλήρωση των ζημιών που υπέστησαν πρόσωπα από τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, Φοίβος Μαυροβουνιώτης.
 
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση, πως το ταμείο βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας της αίτησης για όσους εν δυνάμει δικαιούχους ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν στο ταμείο.
Όπως είπε, στο ταμείο υπάρχουν €95 εκατομμύρια ευρώ και περίπου €100 εκατομμύρια ευρώ κρατικής περιουσίας.
 
Λέγοντας πως προκαταρτική έρευνα του υπουργείου οικονομικών κατέδειξε πως το ποσό αναπλήρωσης ανέρχεται στα €8.5 δις, ο κ. Μαυροβουνιώτης από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν οι θεσμικοί επενδυτές, οι μη ιδιώτες με βάση την οδηγία της MIFID 2 και τον νόμο 144(1) 2007, τα ποσά που έχουν τύχει εξώδικης διευθέτησης με τις τράπεζες και όσοι έχουν πολιτογραφηθεί λόγω της απώλειας που είχαν υποστεί από την απομείωση του 2013.
 
«Παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη πολύ μεγαλύτερης ενίσχυσης του ταμείου από το κράτος», είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, προσθέτοντας πως «αναμένουμε την πιο αποτελεσματική στήριξη μας από το κράτος το συντομότερο δυνατόν με τη συμπερίληψη στους ετήσιους προϋπολογισμούς μεγαλύτερων ποσών στο ταμείο αλληλεγγύης που να καλύψουν τις απώλειες μας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος».

Εξάλλου, ο κ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε πως οι αγωγές από κατόχους αξιογράφων στα δικαστήρια προχωρούν με αργό ρυθμό, προσθέτοντας πως οι αγωγές κατά της πρώην Λαϊκής δεν είναι βέβαιο ποιος θα αποζημιώσει σε περίπτωση δικαίωσης από τα Δικαστήρια, αφού η Λαϊκή Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης.
 
Εξάλλου, μετά την συνέλευση του Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση του Κινήματος ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020.
 
Όπως αναφέρεται εκλέγονται χωρίς ανθυποψηφίους ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης στη θέση του Προέδρου, ο Σταύρος Γιαλλουρίδης ως Αναπληρωτής Προέδρος. Αντιπρόεδροι εκλέγονται οι Γιώργος Ιωαννίδης και Λοίζος Καρτούδης. Πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής Γυναικών η Ειρήνη Αγαθοκλέους και Πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής Νεολαίας ο Ιωάννης Αποστόλου.