You are here

IMF: Η Κυπρ. νομοθεσία για ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» είναι επαρκής

15/07/2001 17:08
Οι ισχυρισμοί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο με αφορμή τα χαμένα εκατομμύρια Μιλόσεβιτς, φαίνεται να πέφτουν στο κενό μετά και από την έρευνα που διεξήγαγε στην Κύπρο εξειδικευμένο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF). Το κλιμάκιο προσκλήθηκε από τις Κυπριακές Αρχές μετά και από τους ισχυρισμούς που προέβαλε η Αμερικανική εφημερίδα Washington Post ότι διακινήθηκαν στην Κύπρο παράνομα Γιουγκοσλαβικά κεφάλαια όταν Πρόεδρος της χώρας ήταν ο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.

Η έκθεση που ετοίμασε η ομάδα τεχνοκρατών του IMF για την λειτουργία και εποπτεία υπεράκτιων χρηματοοικονομικών οργανισμών στην Κύπρο αναφέρει ότι η εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Εφόρου Ασφαλιστικών Εταιρειών φαίνεται επαρκής αν και «υπάρχει περιθώριο για βελτίωση στον εντοπισμό ιδιοκτητών και στην καταγγελία ύποπτων συναλλαγών».

Στην έκθεσή του το κλιμάκιο του IMF εισηγείται τρόπους βελτίωσης της εποπτείας των υπεράκτιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως ο αυξημένος έλεγχος των ελεγκτικών και δικηγορικών οίκων που ασκούν έλεγχο στις υπεράκτιες εταιρείες.

Στην αναφορά του στο φορολογικό καθεστώς του διέπει τη λειτουργία αυτών των οργανισμών στην Κύπρο το IMF επισημαίνει ότι η δέσμευση της Κύπρου στον ΟΟΣΑ για εξάλειψη των φορολογικών προνομίων των υπεράκτιων εταιρειών μέχρι το 2005, θα «ανοίξει» το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου δίδοντας σε Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις άμεση πρόσβαση στο νησί.

Εν’ όψει των εξελίξεων αυτών αλλά και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, οι τεχνοκράτες του IMF εισηγούνται όπως ο Διεθνής Οργανισμός προχωρήσει σε πλήρη αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, τόσο για εγχώριες όσο και για υπεράκτιες εταιρείες.